STUDIU alarmant: 30% dintre copii consumă produse cu zahăr încă din primul an de viață
Riscul de obezitate infantilă este tot mai ridicat, în condițiile în care mulți copii din România consumă tot mai multe produse cu conținut de zahăr adăugat. Mai exact, 30% dintre copii consumă produse cu zahăr încă din primul an de viață, iar 53% dintre ei consumă dulciuri procesate și dulciuri preparate în casă, potrivit unui sondaj realizat de Almond Cake Shop, cofetărie artizanală specializată în produse din ingrediente naturale pe baza de făină de migdale fără zahăr adăugat sau îndulcitori, destinate persoanelor preocupate de alimentație sau diabetice.
Studiul, desfășurat pe un eșantion reprezentativ de 1.000 de părinți din diverse regiuni ale țării, a avut ca obiectiv investigarea obiceiurilor alimentare ale copiilor din România. Rezultatele au relevat că un procent semnificativ dintre acești copii sunt expuși la consumul de produse dulci încă de la o vârstă fragedă, cu consecințe potențial negative asupra sănătății lor pe termen lung, mai ales că România este printre primele locuri în UE la obezitate infantilă.
„Este alarmant să constatăm că atât de mulți copii sunt expuși la produse cu conținut ridicat de zahăr încă din primul an de viață, mai exact aproape 30% dintre ei. Totodată, aproape 40% consumă produse care conțin zahăr de la vârsta de doi ani, 16% de la vârsta de 3 ani și 17% nu consumă astfel de produse.
Consumul excesiv de zahăr în aceste prime etape ale vieții poate contribui la dezvoltarea unor probleme de sănătate cum ar fi obezitatea, diabetul și cariile dentare. De aceea, pentru a reduce impactul negativ asupra sănătății copiilor și adulților, noi la Almond preparăm prăjituri fără zahăr adăugat, făcute din ingrediente naturale, fără conservanți, potrivite pentru orice vârstă, indiferent de starea de sănătate, care pot fi consumate atât ca desert, cât și ca o masă principală, mic dejun sau cină”, declară Monica Pușcoiu, pastry chef şi co-fondator al cofetăriei artizanale Almond Cake Shop.
Totodată, studiul relevă că, atunci când sunt acasă, în peste 53% din cazuri, copiii primesc și dulciuri procesate și dulciuri făcute în casă, în aproape 23% din cazuri nu primesc dulciuri, iar în 21% din cazuri primesc dulciuri făcute în casă.
În ceea ce privește consumul de fructe și legume, rezultatele sunt mai optimiste: în 46% din cazuri, copiii mănâncă peste 7 porții de fructe pe săptămână, iar în 34% din cazuri consumă 7 porții de legume săptămânal.