Din cuprinsul articolului
Studiu. Unele dintre cele mai cunoscute supermodele din lume au fost fotografiate cu o țigară în mână. Iar teama de a se îngrasa este o scuza comuna pentru fumători sa nu se lase.
Cu toate acestea, conform unei noi cercetări, fumatul crește de fapt grăsimea de pe abdomen, chiar dacă reduce pofta de mâncare, relatează Mail Online.
Acest lucru este valabil mai ales pentru depozitele mari de grăsime care se găsesc în abdomen și sunt asociate cu un risc ridicat de boli de inimă, diabet, accident vascular cerebral și demență, au descoperit cercetătorii.
În studiul lor, cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au combinat rezultatele diferitelor studii genetice care acoperă mai mult de un milion de oameni. Ei au testat dacă persoanele care au gene legate de fumat tind să aibă o distribuție diferită a grăsimii corporale în comparație cu nefumătorii.
Analiza lor a arătat că inițierea fumatului și fumatul pe viață au fost asociate cu creșterea grăsimii abdominale.
Potrivit oamenilor de știință, aceasta este grăsimea viscerală (intra-corpului) care înconjoară organele abdominale, nu grăsimea subcutanată, care se află chiar sub piele.
Grăsimea viscerală este greu de văzut – o persoană poate avea un abdomen plat și totuși poate avea cantități nesănătoase din ea, ceea ce crește riscul de boli grave.
Cercetatorul principal , Dr. German Karaskilla, explică: „Efectul fumatului asupra grăsimii abdominale pare să fie independent de alți factori, cum ar fi statutul socioeconomic, consumul de alcool, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) sau tendința unei persoane de a-și asuma riscuri.
Din perspectiva sănătății publice, aceste rezultate întăresc importanța eforturilor pe scară largă de prevenire și reducere a fumatului în rândul populației, deoarece acest lucru poate ajuta la reducerea grăsimii abdominale viscerale și a tuturor bolilor cronice asociate.”
Studiul, publicat în revista Addiction, avertizează: „Prevenirea și renunțarea la fumat sunt esențiale pentru eforturile de sănătate publică de a reduce incidența unui număr de boli cronice, în special a bolilor respiratorii și cardiovasculare”.
Cu toate acestea, renunțarea la fumat este adesea asociată cu creșterea în greutate, ceea ce poate reduce motivația de a renunța definitiv și poate submina beneficiile pentru sănătate. Deși fumătorii tind să aibă o greutate corporală mai mică, ei tind să aibă mai multă grăsime abdominală decât nefumătorii, ceea ce crește riscul de boli cardiometabolice”.
Cercetătorii au concluzionat că „eforturile de prevenire și renunțare la fumat pot avea beneficiul suplimentar de a reduce grăsimea abdominală”.
Conform studiilor științifice, există mai multe vitamine care s-au dovedit a susține sănătatea inimii, reducând…
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a subliniat cu ocazia Zilei Internaţionale de…
Camelia Pătrășcanu subliniază că tranzitul lui Mercur în Săgetător, care a început pe 3 noiembrie…
Ion Țiriac s-a angajat într-un proiect caritabil ambițios alături de Fundația Metropolis, care vizează construirea…
Novo Nordisk, compania daneză care a revoluționat deja piața cu medicamentele Ozempic și Wegovy, se…
APMGR. Producătorii de medicamente generice atrag atenția că românii ar putea rămâne fără Paracetamol și…