DEMENTA este o umbrela de afectiuni neurodegenerative. În fiecare an, mii de oameni sunt diagnosticați cu o formă a bolii și se confruntă cu perspectiva de a se pierde încet. Ca răspuns la numărul tot mai mare de cazuri de demență, este în curs de desfășurare un efort intens pentru a dezvolta noi tratamente preventive și reactive.
Abordarea lumii cu privire la demență s-a schimbat în ultimele decenii. În trecut, era văzută ca o parte inevitabilă a îmbătrânirii, deoarece corpul suferea un declin, la fel și mintea. Cu toate acestea, evoluțiile științei au descoperit că demența nu este un fenomen de neînvins, ci o boală, una care poate fi tratată și potențial vindecată. Cercetătorii spun acum că noi tratamente ar putea deveni disponibile în următorii 10 ani.
Cu toate acestea, deoarece aceste tratamente nu sunt încă disponibile pentru pacienții care le necesită cu disperare, cercetările s-au orientat către modul în care o persoană își poate reduce riscul de a dezvolta demență.
Aceasta înseamnă să ne uităm la instrumentele disponibile atât pentru medici, cât și pentru consumatorul obișnuit.
Un studiu recent a descoperit că vitamina K poate avea potențialul de a ajuta pacienții actuali cu demență.
Oamenii de știință de la Universitatea AlMaarefa din Arabia Saudită au descoperit că vitamina K poate proteja împotriva deteriorării cognitive.
Publicat în revista Experimental Biology, studiul a fost realizat pe șobolani cărora li s-a administrat suplimente de vitamina K.
La sfârșitul studiului de 17 luni s-a constatat că șobolanii cărora li s-au administrat suplimente de vitamina K aveau niveluri reduse de tulburări cognitive, anxietate și depresie.
În plus, ei au experimentat, de asemenea, capacitatea de învățare și memoria spațială îmbunătățite.
Profesorul El-Sherbiny a spus despre studiu: „Vitamina k2 a demonstrat un impact foarte promițător în împiedicarea schimbărilor comportamentale, funcționale, biochimice și histopatologice legate de îmbătrânire în creierul îmbătrânit senil”.
Vitamina K se găsește în mod obișnuit în legumele cu frunze verzi, cum ar fi broccoli, uleiurile vegetale și cerealele.
Profesorul El-Sherbinyn, profesor de anatomie la Universitatea AlMaarefa, a adăugat: „Consumarea unor cantități adecvate de legume și fructe este satisfăcătoare pentru a menține nivelurile normale de vitamina K.
„Cu toate acestea, sunt disponibile și suplimente pentru a înlocui sursele naturale în caz de incapacitate de a le consuma.”
Între timp, dr. Jennifer Bramen a spus că rezultatele au fost „prudent optimiste”.
Discutând despre impactul vitaminei K, ei au remarcat: „Există multe forme de vitamina K și toate au surse alimentare diferite”.
Deși vitamina K ar putea juca un rol în prevenirea declinului cognitiv la pacienții cu demență, aceasta va depinde în mare măsură de tipul de vitamina K.
Unele forme pot fi mai mult sau mai puțin eficiente decât altele.
Ca urmare, sunt necesare studii suplimentare pentru a stabili care forme de vitamina K sunt cele mai eficiente împotriva demenței.
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…