Din cuprinsul articolului
A fost descoperit un nou efect al aspirinei. Medicamentul care are ca substanță activa acidul acetilsalicilic si este folosit pentru reducerea febrei, ameliorarea durerilor de cap, musculare si articulare, precum si pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale si a atacurilor de inima. De asemenea, medicamentul are proprietati antiinflamatoare, antitrombotice si analgezice.
Studiu nou despre medicamentul cu proprietati antiinflamatoare
O echipă de oameni de știință condusă de cercetătorii de la Harvard Medical School a descoperit că aspirina în doze mici poate reduce inflamația care apare în organism din cauza lipsei de somn. Rezultatele acestui studiu au fost prezentate pe site-ul reuniunii anuale de cercetare a somnului – SLEEP 2024.
La studiu au participat 46 de voluntari adulți sănătoși. Au luat fie un placebo, fie o doză mică de aspirină timp de două săptămâni, atât acasă, cât și în spital. Cercetătorii au descoperit că aspirina a redus activitatea inflamatorie și a îmbunătățit eficacitatea somnului reparator.
Beneficiile și daunele aspirinei
Vladimir Gorbunov, cardiolog și doctor în științe medicale, comentează despre beneficiile și daunele acestui medicament, potrivit Actualno.
„Proprietățile antiplachetare (de subțiere a sângelui) ale aspirinei (ASA-acid acetilsalicilic) duc la credința că acest medicament salvează milioane de vieți prin prevenirea dezvoltării infarctelor miocardice și a accidentelor vasculare cerebrale ischemice. Cu toate acestea, opinia comunităților medicale profesionale (în special Societatea Europeană de Cardiologie) este că utilizarea off-label a AAS este asociată cu un risc ridicat de accidente vasculare cerebrale hemoragice, hemoragii fatale și nefatale la diferite locuri (de obicei gastrointestinale)”, spune specialistul.
„Și dacă ne amintim astfel de reacții adverse ale AAS, cum ar fi un risc crescut de formare a ulcerului, tulburări ale sistemului nervos central, hematopoieza, reacții alergice până la anafilaxie și multe altele, devine clar că un medicament puternic eficient în mâinile oamenilor obișnuiți. omul ca mijloc de automedicație este o otravă mortală”, adaugă cardiologul.
Medicul mai spune că „indicația pentru prescrierea AAS pentru prevenirea rezultatelor cardiovasculare este, ca să spunem foarte simplu, prevenirea secundară, adică. când diagnosticul de „boală coronariană” a fost deja confirmat instrumental, există antecedente de chirurgie coronariană, infarct miocardic și accident vascular cerebral ischemic. În acest caz, utilizarea ASA pe tot parcursul vieții este benefică, mai explică expertul.
Aspirina nu este recomandată pentru prevenție
„Aspirina nu este recomandată pentru prevenție primară în prezența factorilor de risc precum hipertensiunea arterială, fumatul, obezitatea, dar în absența unor complicații precum infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral ischemic sau accidentul ischemic tranzitoriu. În astfel de situații clinice, riscul de a utiliza aspirina depaseste potentialul beneficiu”, spune medicul cardiolog.
Medicul mai spune că „trebuie avut in vedere ca aspirina este un medicament. Înainte de utilizare este necesara o consultație cu un specialist. Cu toate acestea, nu aș recomanda nici măcar suplimentele alimentare fără acest consult ”, conchide medicul.