Categories: Stil de viaţă

STUDIU. 8 obiceiuri care pot prelungi durata de viață cu aproape un sfert de secol. Mici secrete ale longevităţii

Cercetătorii au descoperit că persoanele care adoptă opt obiceiuri de viață sănătoase până la vârsta mijlocie ar putea trăi substanțial mai mult, mai exact aproape 24 de ani.

Astfel, bărbații care adoptă toate aceste obiceiuri până la vârsta de 40 de ani ar urma să trăiască în medie cu 24 de ani mai mult decât cei care nu o fac, în timp ce femeile se estimează că ar putea trăi  în medie cu 23 de ani mai mult. Dacă faceți schimbările începând de la vârsta de 50 de ani, v-ați putea prelungi viața cu până la 21 de ani, potrivit studiului.

„Există o perioadă de 20 de ani în care puteți face aceste schimbări, indiferent dacă le faceți treptat sau pe toate deodată”, spune autorul principal al studiului, Xuan-Mai Nguyen, specialist în științe ale sănătății pentru Programul Million Veteran din cadrul VA Boston Healthcare System.

„Am făcut, de asemenea, o analiză pentru a vedea dacă eliminând persoanele cu diabet de tip 2, colesterol ridicat, AVC, cancer și alte boli cronice, rezultatele s-ar schimbă ? Și nu s-a întâmplat”, a spus ea. „Așa că, chiar dacă aveți astfel de boli cronice, aceste schimbări tot ajută”, a precizat cercetătoarea, potrivit portalului 360medical.ro.

Studiul observațional a identificat cele opt obiceiuri ale stilului de viață care – atunci când sunt adoptate până la jumătatea vieții – pot prelungi semnificativ durata de viață a unei persoane.

Mici secrete ale longevităţii

Cercetătorii au folosit date din fișele medicale și chestionarele a 719.147 de persoane înscrise în programul MVP al Veterans Affairs Million Veteran Program, un program de cercetare în domeniul sănătății axat pe mai mult de un milion de veterani din Statele Unite, conceput pentru a-i ajuta pe cercetători să studieze modul în care genele, stilul de viață, experiențele militare și expunerile la diferiți factori de mediu au un impact asupra sănătății și bunei funcționări a organismului uman.

Studiul, care a fost prezentat la cea mai importantă reuniune anuală a Societății Americane de Nutriție, a reușit să clasifice cele opt comportamente legate de stilul de viață pentru a vedea care dintre ele a oferit cel mai mare beneficiu pentru longevitate.

Obiceiul nr. 1: Primul pe listă a fost exercițiul fizic, despre care mulți experți spun că este unul dintre cele mai importante comportamente pe care oricine le poate face pentru a-și îmbunătăți sănătatea. Adăugarea acestui comportament sănătos a produs o scădere cu 46% a riscului de deces din orice cauză în comparație cu cei care nu făceau exerciții fizice.

Astfel, persoanele care au trăit mai mult au făcut echivalentul metabolic a 7,5 ore de exerciții fizice pe săptămână. „Pentru a avea o bază de referință: urcatul unui rând de scări fără să vă pierdeți suflul, înseamnă patru minute din cele 7,5″.

Studii anterioare au demonstrat că nu este nevoie de o activitate fizică extremă pentru a obține un beneficiu pentru sănătate, deși exercițiile fizice mai viguroase, care duc la pierderea suflului și la un ritm mai rapid al inimii, sunt cele mai bune, spun specialiștii.

Obiceiul nr. 2: Faptul de a nu deveni dependent de opioide a fost al doilea cel mai important factor care a contribuit la o viață mai lungă, reducând riscul de deces prematur cu 38%, potrivit studiului.

Obiceiul nr. 3: Faptul că nu a nu fi fumat niciodată tutun a redus riscul de deces cu 29%, a constatat studiul.

Obiceiul nr. 4: Gestionarea stresului a fost următorul factor care a redus riscul de deces timpuriu cu 22%. Există modalități de a transforma stresul rău în stres bun, spun specialiștii.

Obiceiul nr. 5: Consumul unei diete bazate pe alimente vegetale ar crește șansele de a trăi o viață mai lungă cu 21%, potrivit studiului. Dar asta nu înseamnă că trebuie să fiți vegetarian sau vegan, spune Nguyen. Urmarea unui plan sănătos bazat pe plante, cum ar fi dieta mediteraneană plină de cereale integrale și legume cu frunze verzi, a fost esențială.

Obiceiul nr. 6: Evitarea consumului excesiv de alcool – care înseamnă consumul a mai mult de patru băuturi alcoolice pe zi – a fost un alt obicei de viață sănătos, reducând riscul de deces cu 19%. Chiar și băutorii moderați sunt în pericol, spun studiile.

Obiceiul nr. 7: Obținerea unui somn bun – definit ca fiind cel puțin șapte până la nouă ore pe noapte fără insomnie – a redus cu 18% decesul timpuriu din orice cauză.

Obiceiul nr. 8: A avea relații sociale pozitive ajută longevitatea cu 5%, a constatat studiul. Cu toate acestea, singurătatea și izolarea, în special în rândul adulților mai în vârstă, devin tot mai răspândite și mai îngrijorătoare, avertizează experții.

Izolarea socială poate duce la deces prematur

Un studiu recent a constatat că persoanele care s-au confruntat cu izolarea socială au avut un risc cu 32% mai mare de a muri prematur din orice cauză, în comparație cu cei care nu au fost izolați social.

Pe măsură ce numărul de schimbări suplimentare ale stilului de viață a crescut, la fel au crescut și beneficiile pentru bărbați, însumând aproape un sfert de secol de viață în plus. Femeile au înregistrat și ele salturi uriașe în ceea ce privește durata de viață, deși cifrele s-au adunat diferit față de cele pentru bărbați.

Adoptarea unui singur comportament sănătos a adăugat 3,5 ani la viața unei femei, în timp ce două au adăugat opt ani, trei 12,6 ani, iar adoptarea tuturor obiceiurilor sănătoase a prelungit viața unei femei cu 22,6 ani.

Datele utilizate pentru acest studiu au fost colectate între 2011 și 2019 de la  veterani americani cu vârste cuprinse între 40 și 99 de ani. Peste 30.000 de participanți au murit în timpul cercetării, care a constatat o reducere relativă de 87% a mortalității din toate cauzele pentru cei care au adoptat toți cei opt factori de stil de viață în comparație cu cei care nu au adoptat niciunul.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

6 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

6 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

7 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

7 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

7 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

8 ore ago

Citeste si: