76% dintre medicii rezidenţi români s-au declarat nemulţumiţi în ceea ce priveşte calitatea generală a programului de rezidenţiat desfăşurat în România, conform unui studiu realizat în luna octombrie de către www.medijobs.ro. Studiul a cuprins un set de întrebări care a avut ca scop măsurarea satisfacţiei medicilor rezidenţi faţă de anumite elemente ale programului de rezidenţiat.
Rugaţi să aprecieze calitatea cursurilor teoretice, 85% dintre medicii rezidenţi au declarat că nu sunt mulţumiţi de cunoştinţele teoretice dobândite în timpul programului de rezidenţiat, în vreme ce doar 9% s-au declarat mulţumiţi şi 6% dintre respondenţi s-au declarat foarte mulţumiţi în legătură cu acest aspect.
În ceea ce priveşte practica pe care o efectuează în fiecare stagiu, 68% dintre medicii rezidenţi s-au declarat nemulţumiţi de calitatea pregătirii din timpul programului de rezidenţiat, în vreme ce 20% dintre aceştia au mărturisit că sunt mulţumiţi şi doar 12% dintre respondenţi au declarat că sunt foarte mulţumiţi de practica efectuată în clinică sau spital.
Totodată, medicii rezidenţi au fost rugaţi să aprecieze calitatea relaţiei cu medicul coordonator de rezidenţiat. La această întrebare, 51% dintre respondenţi au declarat că nu sunt mulţumiţi, în vreme ce 21% s-au declarat mulţumiţi şi 28% s-au declarat foarte mulţumiţi de relaţia cu medicul sau medicii îndrumători.
Frica de eşec sau frica de a comite erori medicale – cea mai mare provocare a medicilor rezidenţi din România
Prin intermediul studiului, MEDIjobs România a dorit să afle care sunt cele mai mari provocări cărora medicii rezidenţi le fac faţă în timpul programului de rezidenţiat. Drept consecinţă a nemulţumirii lor faţă de calitatea programului de rezidenţiat, cea mai importantă provocare citată de 58% dintre respondenţii la studiu o reprezintă frica de eşec şi frica de a comite erori medicale. A doua cea mai importantă provocare, menţionată de 53% dintre medicii rezidenţi, o reprezintă dezvoltarea abilităţilor clinice necesare specializării, în vreme ce menţinerea echilibrului între viaţa personală şi cea profesională reprezintă a treia cea mai importantă provocare, conform unui procent de 49% dintre respondenţi.
Alte provocări citate sunt: presiunea situaţiilor contra-cronometru (37%), relaţia cu ceilalţi colegi medici (25%), relaţia cu asistenţii medicali (22%), gestionarea unui deces sau a pacienţilor cu boli în stadiu terminal (18%), birocraţia excesivă (întocmirea hârtiilor care, în mod normal, ar fi în responsabilitatea registratorului medical) şi lipsurile din spitale (precum medicamente, aparatură sau materiale necesare în actul medical).
Studiul a mai arătat că 58% dintre medicii rezidenţi au teama că nu vor fi medici buni, odată ce vor începe să profeseze ca medici specialişti.
Mai multe cursuri, mai multă practică, mai multă implicare din partea medicului coordonator
În cadrul aceluiaşi studiu, MEDIjobs a invitat medicii rezidenţi să ofere câte trei sugestii care, în opinia lor, ar contribui la îmbunătăţirea programului de rezidenţiat. În top 10 cele mai menţionate sugestii se numără următoarele:
Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…