Sari la conținut

STUDIU: 7 din 10 români consumă suplimente alimentare în sezonul rece. Care este motivul principal?

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

În mod ideal, nutrienții esențiali trebuie să fie asigurați de o alimentație sănătoasă. Cu toate acestea, uneori, anumite suplimente alimentare pot fi recomandate pentru a completa nivelul optim de vitamine și minerale.

Din nefericire, multe persoane administrează aceste suplimente fără a cere sfatul medicului. Acest lucru poate afecta sănătatea, iar medicii nu recomandă acest obicei.

În contextul pandemic actual, românii au început să administreze tot mai multe suplimente alimentare. Principalul motiv este prevenția, susțin aceștia.

De asemenea, accesul limitat la ajutorul medical profesional și frica de a ajunge în spital i-a determinat pe români să administeze aceste suplimente, adesea utilizate pentru stimularea imunității.

7 din 10 români consumă suplimente alimentare

Potrivit unui studiu Reveal Marketing Research, șapte din zece români la nivel național declară că obișnuiesc să consume suplimente alimentare dintre care vitamine și minerale (80%), suplimente pentru imunitate (70%), suplimente pentru răceală și gripă (57%), suplimente pentru ficat / hepatoprotectoare (34%) și suplimente pentru digestie, floră intestinală, probiotice și prebiotice (33%).

Comportamentul românilor orientat spre prevenție

Studiul în domeniul farmaceutic derulat de Reveal Marketing Research la începutul lunii Noiembrie a.c arată că românii au în general un comportament orientat spre prevenție. Acest comportament orientat spre prevenție este concretizat prin acțiuni de întărire a sistemului imunitar inainte de începerea sezonului rece, acțiuni pe care 74% dintre respondenți declară că obișnuiesc să le întreprindă.

Accesul limitat la sistemul de sănătate în această perioadă a pandemiei, precum și teama românilor de a nu contracta virusul COVID-19 au acutizat și mai mult acest comportament de prevenție. Astfel, 77% dintre românii din mediul urban și rural declară că încearcă să prevină apariția unei probleme de sănătate prin folosirea suplimentelor alimentare (în creștere cu 16% anul acesta față de septembrie 2020).

În paralel, un sfert dintre români (23%) preferă să trateze o problemă atunci când apare cu ajutorul medicamentelor. Datele arată faptul că un comportament orientat spre prevenție este mai degrabă adoptat de respondenții cu vârste cuprinse între 34 și 44 de ani și de respondenții cu venituri mari (peste 4.000 lei). Dintre persoanele care preferă să trateze problema atunci când apare se disting tinerii cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani (31%) și persoanele cu un venit mic, respectiv 33% dintre respondenți.

Suplimente alimentare în pandemie

Potrivit studiului, consumul de vitamine și suplimente a crescut considerabil în acest al doilea an al pandemiei. Astfel, 81% dintre consumatorii români au luat în ultimele trei luni vitamine și minerale (față de 27% în septembrie 2020), iar 70% au luat suplimente alimentare pentru a-și întări sistemul imunitar (față de 32% în septembrie 2020). Suplimentele pentru răceală și gripă sunt achiziționate de 57% dintre respondenți.

Pe categorii de gen, bărbații iau în mai mare măsură vitamine și minerale (77% femei vs 85% bărbați), cât și suplimente pentru imunitate (65% femei vs 74% bărbați) și pentru răceală și gripă (49% femei vs 64% bărbați). O explicație ar putea fi aceea că bărbații compensează pentru comportamente mai nesăntătoase, respectiv alimentație, sedentarism, consum de alcool și de aceea tind să consume mai multe vitamine, minerale și suplimente în detrimentul femeilor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel