Sari la conținut

STUDIU. 1 din 3 europeni nu-şi permite accesul la servicii medicale. România, printre cele mai sărace ţări din UE

sanatate
Sursa foto: .eppgroup.eu

Mai mult de unul din trei europeni (34%) a renunțat deja la asistență medicală din cauza situației lor financiare, relevă datele alarmante ale unui nou studiu.

Astfel, milioane de europeni se lipsesc de bunuri esențiale, cum ar fi asistența medicală și alimentele, din cauza lipsei banilor, relevă datele sondajului publicat de Ipsos și organizația caritabilă franceză Secours Populaire.

România, printre cele mai sărace ţări din UE

Sondajul Secours Populaire analizează date privind sărăcia în nouă țări europene: Franța, Germania, Polonia, Italia, Serbia, Portugalia, România, Moldova și Marea Britanie.

„Criza Covid și războiul din Ucraina au declanșat o inflație a prețurilor fără precedent, ducând la o criză economică care afectează toate țările europene”, a declarat Sébastien Thollot, secretar general al Secours Populaire, pentru Euractiv.

Aproape trei din zece europeni (29%) spun că se află în prezent într-o situație precară în ceea ce privește capacitatea lor de plată. „Cu cât țara este mai săracă, cu atât impactul este mai mare”, a declarat Thollot, conform sursei citate de 360medical.ro.

De exemplu, 20 % dintre greci și 14 % dintre moldoveni spun că se confruntă cu dificultăți în a face față cheltuielilor. Această cifră este mai mică pentru țările mai bogate: 5% pentru francezi și italieni, 6% pentru polonezi, britanici și portughezi și 8% pentru germani. „În Grecia, criza economică din 2008 nu s-a încheiat și a creat o situație de precaritate din care țara nu își poate reveni”, a declarat Thollot.

Chiar şi în ţările bogate accesul la servicii medicale este dificil

Între timp, Moldova, care are deja unul dintre cele mai scăzute produse interne brute (PIB) din Europa, a fost și mai slăbită de războiul Rusiei împotriva Ucrainei și de afluxul de refugiați ucraineni.

În schimb, „problemele legate de precaritate sunt adesea mai bine amortizate atunci când există sisteme de protecție socială”, a comentat Thollot, făcând referire la Germania, Franța și Regatul Unit.

Cu toate acestea, chiar și în țările cu un PIB mai ridicat, oamenii au fost forțați să reducă din necesități precum mesele, încălzirea sau asistența medicală.

medic
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

În fața acestei cifre „extrem de îngrijorătoare”, specialiștii trag un semnal de alarmă: „În spatele refuzului de a beneficia de asistență medicală, există și consecințe bugetare pentru statele membre, care sunt afectate indirect”, a declarat Sébastien Thollot.

Lipsa accesului la asistență medicală poate duce la o agravare a bolilor celor mai afectați. „Persoanele care nu pot primi tratament costă întreaga comunitate”, a explicat acesta.

Accesul la asistență medicală variază, de asemenea, de la o țară la alta, deoarece „cu cât o țară este mai bogată, cum ar fi Franța și Germania, cu atât accesul la tehnologii medicale și medicamente este mai mare”, precizat el.

Studiul avertizează, de asemenea, că a avea un loc de muncă nu mai reprezintă o garanție a securității financiare, 35% dintre europeni afirmând că veniturile lor sunt insuficiente pentru a acoperi toate cheltuielile.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel