Din cuprinsul articolului
Simpozionul de Studii Clinice 2109, eveniment organizat in tara noastra sub egida asociatiilor europene si romanesti a companiilor conducatoare de studii clinice, a pus Romania pe harta internationala de interes pentru impartasirea experientelor care sa duca la imbunatatirea cercetarii clinice din zona. Totul cu scopul de a facilita accesul pacientilor la medicamente inovatoare.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in 2018 s-au desfasurat 11.291 de studii clinice in Europa, in timp ce in Romania doar 245. Romania ocupa locul 6 in clasamentul numarului de studii clinice efectuate in Europa Centrala si de Est, liderul fiind Polonia.
De aceea, pe langa subiectele ce privesc operarea optima a studiilor, legislatie si educatie, accentul s-a pus pe solutiile pentru imbunatatirea accesului pacientilor la medicatie inovativa si optimizarea procesului de aprobare a initierii studiilor clinice, cu efect asupra triadei pacienti-medici-bugetul statului, scopul fiind de a reaseza Romania pe un loc important in ierarhia tarilor care desfasoara studii clinice in Europa.
Astfel, Simpozionul de Studii Clinice 2019 a reunit la masa discutiilor reprezentanti de marca din domeniile cercetarii clinice – medici investigatori, reprezentanti ai marilor companii farmaceutice si de biotehnologie medicala generatori ai moleculelor inovative de ultima ora, reprezentanti ai asociatiilor de pacienti, ai companiilor care instrumenteaza si monitorizeaza buna desfasurare a unui studiu clinic, farmacisti, etc.
Punctele forte al evenimentului, prin modul de desfasurare si concluziile trase, au fost cele trei dezbateri:
Asemanari si diferente in procesul de aprobare a studiilor clinice din diferite tari europene
Dificultati in inrolarea pacientilor in studii clinice
Cooperare intre afaceri medicale, dezvoltare clinica si operatiuni clinice
“Demn de remarcat este faptul ca toti cei prezenti la acest simpozion au cazut de acord asupra acelorasi pasi care sa duca la imbunatatirea calitatii vietii pacientului si la accesul rapid la un tratament care sa ii imbunatateasca conditia medicala. Pana la urma este vorba despre dreptul egal la sanatate” remarca Dr. Cristina Florescu Moraid, Presedintele Simpozionului de Studii Clinice 2019 si Director General al companiei AVANTYO Institute of Clinical Research, organizatorul evenimentului, un start-up romanesc de educatie medicala destinata domeniului cercetarii clinice.
Importanta studiilor clinice in Romania
In mod unanim s-a acceptat ca dezvoltarea studiilor clinice este o conditie obligatorie in Romania si ca este imperios necesar sa se desfasoare la fel de transparent si firesc ca in celelalte tari civilizate ale Europei.
S-a subliniat rolul autoritatilor competente implicate in aprobarea dezvoltarii proiectelor de cercetare clinica care
trebuie sa se mobilizeze urgent pentru a debloca situatia aprobarii studiilor clinice si pentru a stabili o comunicare fireasca, transparenta, deschisa si de sustinere a dezvoltarii de noi molecule aduse in tara noastra de catre companiile farmaceutice care inventeaza si dezvolta aceste medicamente, cu atat mai mult cu cat asociatiile de pacienti isi doresc ca membrii lor sa poata fi inclusi in studii clinice desfasurate in Romania.
Mediului academic si universitar i se recunoaste rolul foarte important in dezvoltarea studiilor clinice, atat prin cunostintele de ultima ora aduse corpului medical cat si prin accesul pacientului la medicatie inovativa.
„O concluzie importanta e evenimentului nostru este ca educatia medicala continua din tara noastra are nevoie urgenta de a include cat mai multe programe de informare in domeniul studiilor clinice, pentru a pregati toate categoriile de viitori specialisti in abordarea corecta a unui studiu clinic.“– completeaza Dr. Cristina Florescu Moraid.
„Ne dorim ca mesajul nostru referitor la cresterea nivelului de educatie medicala specifica cercetarii clinice si a constientizarii impactului desfasurarii a cat mai multor studii clinice in tara noastra cu beneficii directe asupra pacientilor, sa ajunga la cat mai multi medici, farmacisti si jurnalisti. Este bine stiut de catre intreaga comunitate medicala ca practica medicala curenta se bazeaza pe ghiduri, care la randul lor au ca fundament rezultatele proiectelor de cercetare clinica.”
Simpozionul cu participare internationala este prima editie a unui eveniment dedicat studiilor clinice organizat in tara noastra sub egida Federatiei Europene a Companiilor Conducatoare de Studii Clinice (EUCROF) si a Asociatiei Companiilor Conducatoare de Studii Clinice (CRO) din Romania (ACCSCR).
Importante organizatii cu activitate in desfasurarea de cercetare clinica au fost parteneri ai evenimentului, atat din zona de firme care conduc studii clinice in Romania si in strainatate – ARENSIA Exploratory Medicine, IQVIA, SocraTec R & D, Clinerion, Sistemul Medical Medlife, Milray MC, SGS – cat si institutii medicale romanesti precum Institutul National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals”, Spitalul Clinic de Nefrologie ‘Dr. Carol Davila’, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, InoMed si asociatiile profesionale de specialitate Colegiul Farmacistilor din Romania si Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti.
Benficiarii studiilor clinice
Studiile clinice contribuie la evoluția medicinei bazate pe dovezi demonstrand siguranta si eficienta medicamentelor nou dezvoltate. Ele investigheaza rezultatele si efectele secundare ale medicamentelor fiind cea mai lunga si costisitoare etapa din procesul de dezvoltare a acestora.
Beneficiul studiilor clinice atinge trei paliere: pacientii, medicii si bugetul statului
Beneficiul direct adus pacientului este accesul la medicatie de ultima generatie, care nu este disponibila in programele nationale sau in tratamentul standard folosit pentru pacientii din Romania. Pentru echipele medicale participante, studiile clinice permit acestora sa se conecteze si sa se mentina la cel mai inalt nivel de cunostinte stiintifice la nivel mondial, fiind expusi celor mai noi idei din multe domenii stiintifice descoperite de savanti de renume mondial in cele mai multe cazuri.
Beneficiul financiar este considerabil, ajungand la bugetul de stat atat prin platile directe, cat si prin preluarea costurilor de tratament pentru pacienti in cadrul multora din studiile clinice, economisindu-se in acest fel cheltuieli din bugetul de sanatate.