Din cuprinsul articolului
Studii militare arată incredibile beneficii ale animalelor asupra sănătății mintale. Iată cum ne ajută concret animalele de companie și ce ar trebui să alegem: căței sau pisici.
Studii militare arată că animalele de companie au beneficii incredibile pentru oameni, inclusiv pentru veteranii de război, în diferite stadii ale vieții. Potrivit site-ului Pets for Patriots, animalele de companie pot ajuta stăpânii să-și îmbunătățească semnificativ starea de sănătate.
Astfel, potrivit sursei citate, printre beneficiile animalelor de companie se numără și: scăderea colesterolului, a presiunii arteriale, a nivelului trigliceridelor etc.
Mai mult decât atât, animalele de companie au efecte benefice în stări de depresie, anxietate ajutând astfel pe toți cei ce simt singuri, părăsiți și uitați de lume. Iar în cazul patrioților care au luptat în teatre de război și eventual s-au mai și întors cu traume sau cu dizabilități permanente, lucrurile sunt mult mai grave.
De altfel, există momente în viața unui veteran când animalul de companie este exact ce îi recomandă medicul. Interesant, nu-i așa?
În orice cazuri, fie că vorbim de militari, veterani sau civili, impactul este același. Și animăluțul de companie este de mare ajutor și pentru copii, indiferent de vârstă.
Imaginează-ți că ajungi acasă după o zi obositoare și stresantă. Ai stat ore în trafic, ai uitat să trimiți nu știu ce raport…
Câinele sau pisica te întâmpină, se gudură pe lângă picioarele tale, parcă urându-ți bun venit. Ce poate fi mai relaxant decât să-i mângâi blănița mătăsoasă, în timp ce toarce mulțumită, după ce și-a luat masa?
Ei bine, chiar nu este o iluzie, studiile demonstrează influența benefică a animalelor de companie asupra sănătății.
Hormonul atașamentului
Simpla mângâiere a animalului preferat contribuie la scăderea nivelului cortizolului (hormonul stresului) și la creșterea nivelului de dopamină, serotonină și oxitocină, aceasta din urmă fiind cunoscută și ca hormonul atașamentului.
Potrivit unui studiu publicat de revista Science, contactul vizual dintre câine și stăpânul său determină o creștere a nivelului de oxitocină în cazul ambilor.
Conform unui sondaj realizat de Human-Animal Bond Research Institute, 74% dintre posesorii animalelor de companie au declarat că acestea le-au îmbunătățit starea mentală.
În 2011, s-a realizat un studiu implicând 600 de participanți, dintre care jumătate prezentau o problemă de sănătate mentală.
Rezultatele au arătat că 87% dintre cei care dețineau o pisică simțeau o creștere a stării de bine, iar 76% au răspuns că se pot adapta mai bine la viața de zi cu zi mulțumită felinei.
Totodată, s-a demonstrat că activitățile desfășurate împreună cu animalele de companie reduc simptomele depresiei.
De altfel, în terapiile cu animale de companie – căței, chiar și interacțiunile de scurtă durată reduc anxietatea, susține Sandra Barker, profesor de psihiatrie și director al Center for Human-Animal Interaction at Virginia Commonwealth University.
Mai mult, un sondaj a relevat că persoane cu depresie severă s-au simțit mai relaxate și mai puțin singure chiar și după un scurt contact cu un câine terapeutic.
Efecte benefice pentru bolnavii de Alzheimer, copiii cu ADHD și autism
În plus, prezența unui animal de companie încurajează activitatea fizică (plimbările în aer liber) și socializarea, lucru foarte important, având în vedere că izolarea este unul dintre aspectele des întâlnite în depresie, anxietate – afecțiuni care se înmulțesc pe zi ce trece.
Totodată, într-un studiu având ca participanți 54 de persoane diagnosticate cu probleme mintale de lungă durată, s-a constatat că prezența animalelor de companie contribuie la distragerea de la simptome și experiențe supărătoare.
Efecte pozitive s-au observat și în cazul bolnavilor de Alzheimer, precum și al copiilor ce suferă de ADHD și autism.
A avea grijă de un animal ne face mai responsabili și stimulează interacțiunea cu cei din jur. Pisică sau câine, un animal de companie trezește în noi sentimente de atașament, responsabilitate și validare.
„Orice ai spune sau ai face, câinele sau pisica te va accepta, pentru că este atașat/ă de tine. Atunci când te simți atașat emoțional de o asemenea ființă, apar efecte biologice ale creierului care reduc reacțiile la stres, cu impact asupra ritmului respirației, tensiunii arteriale și nivelului anxietății.”, explică Dr. Fricchione, citat de Societatea pentru Psihologie Militară.
Ce să alegem: căței sau pisici?
Am văzut că prezența unui animal de companie în viața noastră este benefică din mai multe puncte de vedere. Dar cum știm ce să alegem? Aș spune că preferințele ne sunt influențate de mai mulți factori: propria personalitate, programul zilnic, spațiul de locuit.
Aparent, câinii sunt mai potriviți pentru persoanele sociabile, active, cu o condiție fizică bună, care își asumă mai ușor și mai bine responsabilități de lider, sunt mai empatice și mai sigure de sine. Pe de altă parte, un câine este mai greu de întreținut decât o pisică.
Pisica este independentă, capabilă să se descurce singură, perfectă pentru cei care sunt plecați mai mult timp de acasă. Totuși, depinde mult și de preferințele fiecăruia. Cum știi dacă preferi un câine sau o pisică? Pur și simplu, se simte.
Și cum s-a demonstrat că privitul filmulețelor cu pisici contribuie la sporirea emoțiilor pozitive și reducerea stărilor negative, nu vă rămâne decât să vă convingeți cu ochii voștri înainte de a decide.
Dar, indiferent de decizia făcută, animalul de companie vă va schimba viața în bine și va fi terapeutul personal, non stop, ori de câte ori veți avea nevoie de el. Și, mai mult decât atât, vă va iubi necondiționat și sincer chiar și când veți avea o zi mai proastă, veți avea cearcăne sau bad hair day.