Din cuprinsul articolului
Strugurele este un fruct care crește în ciorchini a căror origine datează din Caucaz și Asia de Vest. De fapt, se crede că acest fruct a fost deja recoltat pentru consum în paleolitic și că viticultura s-a dezvoltat în Grecia antică și Roma.
Dincolo de istoria particulară, adevărul este că strugurii au o valoare nutritivă importantă și reprezintă un aliment de bază în dieta mediteraneană. Strugurele este compus în principal din apă (în special 82,4 grame la 100 de grame consumate), deci valoarea calorică este scăzută, doar 69 de kilocalorii, ideală ca diuretic.
Strugurii au o cantitate semnificativă de potasiu, vitamina B6 și vitamina C, care contribuie la dieta totală, precum și fitonutrienți și flavonoide, după cum a subliniat Fundația Spaniolă pentru Nutriție (FEN).
Compoziția lor variază în funcție de tipul de struguri, fie că sunt albi sau negri, deși în general aportul lor de carbohidrați este mai mare decât la alte fructe.
Acesta este motivul principal pentru care ne oferă multă energie. „Sunt carbohidrați ușor asimilabili precum glucoza, fructoza, zaharoza, dextroza și levuloza”, adaugă ei în FEN. De asemenea, strugurii sunt bogați în compuși fenolici, „punând în evidență stilbenele (resveratrolul) și flavonoidele”.
Beneficiile pentru sănătate ale acestui fruct se datorează în principal prezenței substanțelor bioactive, „care sunt responsabile pentru culoarea, aroma și textura lor”, explică experții de la Fundația Spaniolă a Inimii.
Polifenolii prezenți în compoziția lor nutrițională au „o activitate de protecție foarte puternică asupra celulelor, având efecte inhibitoare asupra agenților care le deteriorează, precum radicalii liberi”, subliniază aceștia.
Astfel, „resveratrolul are beneficii importante și pentru inimă”, în special pentru protecția arterelor și sănătatea cardiovasculară. Pe de altă parte, prezența vitaminei B6 și a acidului folic este cu adevărat importantă pentru metabolismul organismului nostru, în timp ce semințele sunt bogate „în grăsimi esențiale de tip omega 6”.
Imagini surprinse în Spitalul Municipal Oltenița, în care lilieci zboară printr-un salon pentru copii, au…
Pe 5 noiembrie, credincioșii îi cinstesc pe Sfinții Mucenici Galaction și Epistimi, considerați ocrotitori ai…
În timp ce statul într-un picior poate părea un joc din copilărie, acesta poate dezvălui…
O masă caldă pentru copiii din zone defavorizate. Centrele E.G.A.L. oferă copiilor din comunități vulnerabile…
Secretul unei vieți bune. Prof. Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care este secretul unui trai…
De când se știe, Liz Long, 57 de ani, s-a luptat cu alimentele și digestia.…