Sari la conținut

Strigăt de ajutor: Opriți condamnarea la moarte a pacienților oncologici!

Din cuprinsul articolului

Strigăt de ajutor. Ieri a fost emis Ordinul comandantului acțiunii Secretar de stat, șef al departamentului pentru Situații de Urgență 74553/7.04.2020, care modifică ordinul 74527/ 23.03.2020 în sensul limitării agresive a situațiilor medicale care pot fi considerate urgențe, și astfel pot beneficia de tratament, pe perioada stării de urgență. Reiterăm, în acest context, avertismentul că, în lipsa unor protocoale clare și a unor măsuri luate imediat, pacienții oncologici sunt condamnați la moarte.

Un studiu publicat recent , bazat pe primele date disponibile din China, a demonstrat că pacienții oncologici infectați cu COVID-19 prezintă un risc de 3.5 ori mai ridicat de a ajunge la ventilație mecanică, terapie intensivă sau deces, comparativ cu pacienții care nu suferă de cancer. În aceste condiții, este vitală continuarea accesului la tratamentul de care au nevoie, chimioterapie, radioterapie, imunoterapie sau chirurgie, și în condiții de siguranță sporite.

Strigăt de ajutor

„Tratamentele și investigaţiile specifice sunt amânate acum pe termen nelimitat – motiv de disperare în rândul pacienților, care simt că le este luată șansa la supraviețuire. Se tem de coronavirus, de a fi un număr pe lista de decese a Ministerului Sănătății, în care cancerul apare drept ”co-morbiditate”. Dacă până acum însă, în condiții de risc medical și în ciuda recomandărilor de izolare, își asumau condițiile riscante de deplasare la unitățile medicale care încă îi mai primeau pentru tratament, de azi înainte, li se răpește chiar și această șansă. Trebuie acționat ACUM și trebuie acționat HOTĂRÂT!”, a explicat Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

În manifesto-ul redactat în urmă cu o săptămână, FABC solicita o serie de măsuri pentru a îmbunătăți situația pacienților oncologici. Astăzi, Cezar Irimia lansează un apel disperat pentru dreptul la o șansă de supraviețuire.  

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel