Din cuprinsul articolului
Pe măsură ce femeile trăiesc mai mult, acestea se pot confrunta cu un risc mai mare de a dezvolta un ritm cardiac neregulat.
Aproximativ una din patru femei poate dezvolta, după menopauză, astfel de tulburări de ritm în special din cauza evenimentelor stresante din viaţă şi a somnul de slabă calitate. Potrivit unui nou studiu publicat în revista Journal of the American Heart Association, această afecţiune cunoscută sub numele de fibrilaţie atrială se caracterizează printr-un ritm cardiac neregulat sau adesea foarte rapid, care rezultă dintr-o nesincronizare a bătăilor camerele superioare ale inimii (atriile) cu camerele inferioare (ventriculii).
Cercetătorii de la Clinica Mayo din Statele Unite atrag atenţia că aceste episoade de fibrilaţie atrială pot fi însoţite, de asemenea, de ameţeli sau dificultăţi de respiraţie. Afecţiunea poate creşte riscul de formare de cheaguri de sânge, AVC, insuficienţă cardiacă şi alte complicaţii legate de inimă, aşadar necesită atenţie medicală, spun experţii.
„Fibrilaţia atrială este o boală a sistemului de conducere electrică şi este predispusă la modificări hormonale care provin din stres şi somnul slab. Aceste căi comune stau, probabil, la baza asocierii dintre stres şi insomnie cu fibrilaţia atrială”, a menţionat dr. Susan Zhao, cardiolog la Centrul medical Santa Clara Valley din San Jose, California.
Din cauza cercetărilor anterioare contradictorii cu privire la legăturile dintre factorii psihosociali şi fibrilaţia atrială în rândul femeilor aflate la postmenopauză, autorii ultimului studiu au analizat datele din chestionarele completate de peste 83.000 de femei cu vârsta medie de 64 de ani.
Acestea fuseseră recrutate în cadrul studiului american Women’s Health Initiative între 1994 şi 1998. Chestionarele se refereau la istoricul medical al participantelor, la obiceiurile de sănătate, evenimentele stresante din viaţa lor, sprijinul social, obiceiurile de somn şi la sentimentul de optimism.
Evenimentele de viaţă stresante au inclus abuzul, pierderea unei persoane dragi, problemele financiare, divorţul şi boala. Pe parcursul unei perioade de urmărire de aproximativ zece ani, autorii au constatat că 25% dintre femei (23.954) au dezvoltat fibrilaţie atrială, potrivit sursei citate de News.ro.
Autorii studiului consideră că sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina de ce stresul şi alte aspecte ale stării de bine pot afecta riscul de a dezvolta fibrilaţie atrială.
În timp ce hipertensiunea arterială, obezitatea, diabetul zaharat de tip 2 şi insuficienţa cardiacă sunt factori de risc recunoscuţi, sunt necesare mai multe cercetări cu privire la modul în care expunerea la stresul psihosocial şi bunăstarea emoţională generală de-a lungul timpului pot afecta potenţiala dezvoltare a fibrilaţiei atriale.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…