Da, ai citit corect! Stresul poate să fie unul dintre factorii favorizanți care duc la creșterea nivelului de prolactină în sânge. Ce înseamnă un nivel prea mic sau prea mare al acestui hormon în sânge, poți afla din materialul pe care ți l-am pregătit.
Prolactina este un hormon produs de glanda pituitara al cărui rol principal este de a ajuta la inițierea și menținerea producției de lapte matern la femeile însărcinate și la cele care alăptează.
Unul dintre rolurile principale ale acestui hormon este menținerea sănătății reproductive atât la bărbați, cât și la femei. Nivelul ridicat de prolactină poate semnala și infertilitatea.
Specialiștii spun că nivelul prolactinei este ridicat în timpul sarcinii și imediat după ce o femeie a născut. Totodată, în cele 9 luni de sarcină, prolactina alături de estrogen și progesteron stimulează dezvoltarea laptelui matern. După naștere, prolactina ajuta la menținerea alimentării cu lapte matern. Sunt și cazuri în care nivelul de prolactină este ridicat și în absența unei sarcini.
Nivelul scăzut de prolactină în sânge poate să însemne:
Deficitul de prolactină, spun medicii este foarte rar întâlnit. De regulă, apare atunci când glanda pituitară nu funcționează la parametrii normali, afecțiunea fiind cunoscută sub numele de hipopituitarism.
Practic, nivelurile scăzute de prolactină nu indică obligatoriu o problemă medicală. Însă, dacă nivelul de prolactină este sub limita normală – hipopituitarism – însemnă că glanda pituitară nu funcționează la parametrii normali. De exemplu, administrarea unor medicamente poate duce la scăderea acestui hormon.
Nivelul ridicat de prolactină detectat în sânge poate ascunde următoarele probleme medicale:
Este firesc ca în sarcină nivelul de prolactină să fie ridicat. Însă, atunci când acesta este totuși peste limita mare, adică este ridicat, persoana în cauză poate avea hiperprolactinemie, adică o problemă medicală. Mai exact, hiperprolactinemia înseamnă creșterea nivelului de prolactină în sânge și apare la femeile de vârstă fertilă dar poate să apară la orice vârstă în cazul în care există o tumoră hipofizară care secretă prolactină .Atenție! Această situație se poate întâlni și la bărbați, nu doar la femei. Datele statistice la nivel global arată că 10% din populație are această problemă medicală. Afecțiunea se manifestă la femei prin prezența amenoreei, apare și o secreție mamelonară, infertilitate, hipotiroidism dar și probleme legate de sănătatea rinichilor. Tumorile hipofizare se pot însă trata chirurgical sau medical, după caz.
Totodată, anumite medicamente pot duce la creșterea nivelului de prolactină. Și stresul poate determina creșterea nivelului de prolactină.
Sunt cazuri în care nivelurile ridicate de prolactină pot duce la infertilitate. De cele mai multe ori, prolactina mărită este depistată în urma unor analize de sânge în cursul investigațiilor pe care le face o femeie care dorește să aibă copii și nu reușește. O creștere a nivelului prolactinei în sânge poate fi un efect al unor dereglări hormonale tiroidiene sau hipofizare (hipofiza fiind glanda care secretă prolactina) și determină inhibarea secreției a doi hormoni necesari ovulației, responsabili de dezvoltarea și maturarea ovulului. Prolactina mărită blochează ovulația și determină infertilitate.
Testul de prolactină: când trebuie făcut și de ce
Valorile normale ale prolactinei la femeile sunt situate între 127-637 mUI/mL.
De regulă, medicul poate recomanda această testare atunci când o femeie are menstruații neregulate sau nu poate rămâne gravidă pe cale naturală, fiind suspectă de infertilitate.
De asemenea, testul este indicat pacienților cu prolactinom atunci când se dorește urmărirea răspunsului la tratament. Dar, testul poate să excludă sau să confirme și alte probleme ale glandei pituitare sau ale hipotalamusului.