Specialiștii susțin că stresul nu dăunează, nu dacă este în cantități mici și ocazional. Însă atunci când avem un nivel constant și ridicat de stres în corp o serie de afecțiuni se pot declanșa.
Tot mai multe studii arată asocierea dintre nivelul ridicat de stres din corp și slăbirea imunității sau cu apariția cancerului. De asemenea, stresul poate fi un factor declanșator al bolilor de natură digestivă, a celor endocrinologie. În plus, crește considerabil riscul de afecțiuni cardiovasculare.
Uite ce boli se pot complica dacă nu înveți să-ți controlezi stresul:
- Vei răci mai des. Atunci când nivelul cortizolului din corp este ridicat, organismul nu face fața și se îmbolnăvește mai ușor. Astfel, sunt studii care au arătat că cei stresați răcesc mai des.
- Te vei îngrășa sau chiar vei atinge nivelul numit obezitate. Atunci când ești supărat, stresat ai tendința de a mânca mult, des, dar mai ales necontrolat. Nu vei mai ține cont de alimentele permise și cele mai puțin permise. De asemenea, se pare că în situații tensionate oamenii nu mai țin cont de ora la care mănâncă, mulți mâncând și noaptea. Astfel, aceștia iau mult în greutate, într-o perioadă scurtă de timp.
- O rană se va vindeca mai lent. O infecție va trece mai greu. Studii recente explică faptul că excesul de cotrizol încetinește procesele de vindecare a rănilor, de exemplu. Practic, răspunsul imun al organismului este întrerupt, iar vindecarea apare mult mai greu.
- Calitatea somnului scade simțitor. Stresul poate să agraveze deficitul de somn, iar privarea de somn va afecta la rândul ei memoria, capacitatea de gândire. În plus, apare un dezechilibru emoțional din pricina lipsei somnului.
- Afecțiunile cardiologice se pot agrava. Specialiștii au arătat de multe ori că există o asociere între stresul de lungă durată și infarctul miocardic. De asemenea, ei au ajuns și la concluzia că nu în mod obligatoriu stresul în sine provoacă bolile de inimă, cât problemele asociate acestuia. Mai exact, pe fond nervos, o anumită persoană poate să înceapă să aibă obiceiuri alimentare nesănătoase. Ulterior, starea de sănătate va fi afectată și este posibil să apară obezitatea, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială.
- Se poate declanșa ulcerul peptic. Acest tip de ulcer este determinat de Helicobacter pylori și se instalează în mucoasa stomacului, în intestinul subțire și în esofag. Principalele simptome sunt: dureri abdominale, dureri în capul pieptului, senzația de arsură. Ulcerul peptic se agravează în prezenta stresului, fiindcă persoanele supuse zilnic stresului nu mai respectă dieta adecvată a unui pacient cu ulcer. De aceea, această boala are nenumărate remisii. Mai mult, cercetătorii susțin că stresul este un factor favorizant în apariția și agravarea chiar a sindromului de intestin iritabil, colită ulcerativă, boala Crohn.
- Crește riscul pentru diabet zaharat. Încercarea organismului de a face față situațiilor stresante duce la creșterea constantă a nivelului glucozei din sânge și evident a riscului de apariția a diabetului zaharat de tip 2.
- Tenul are de suferit. Viața stresantă și lipsa timpului își pun amprenta inclusiv asupra tenului. Atunci când o femeie este extrem de încordata, de stresata, are o mulțime de gânduri negative nu se va mai ocupa de înfățișare sa. Astfel, este posibil să se îngrașe, iar tenul ei să sufere modificări. De exemplu, poate să apară acneea în viața adultă.
Absolut toți oamenii sunt mai mult sau mai puțini stresați, supărați, anxioși sau obosiți. Totul este să recunoști semnele limitelor care sunt depășite și să ceri ajutor unui specialist. Astăzi există o mulțime de metode prin care poți învăța să te relaxezi. Așa că nu te neglija! Cere ajutorul atunci când simți că nu mai poți, fiindcă stresul pe termen lung te va îmbolnăvi.