Din cuprinsul articolului
Stresul este nelipsit în viață, însă depinde de noi cum îl gestionăm. Există, de altfel, două tipuri de stres. stresul acut și stresul cronic. Iată care este diferența între aceste tipuri de stres și ce efect au asupra organismului.
Gabriel Diaconu, psihiatru, dezvăluie că există un stres constructiv, care ne poate ajyta, și un stres care poate provoca ravagii în organism.
Stresul afectează întregul organism. Medicul psihiatru, Gabriel Diaconu, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL cum ne afectează stresul calitatea vieții, dar și sănătatea.
Stresul poate fi de două tipuri. Acut, care nu dăunează organismului, ci din contră, îl face să funcționeze în parametri optimi, dar și cronic. Stresul cronic este dăunător pentru sănătate.
„Stresul este un concept fiziologic descris în urmă cu mai bine de 100 de ani și are de-a face cu reactivitatea fiziologică organismului în fața unui factor extern, dar sunt mai multe tipuri de stres. Unele sunt pozitive pentru organism.
Când vorbim despre de obicei ne ne referim la distres sau la acel stres perceput negativ de individ. În acest sens, organismul are neuroendocrin, o axă de structuri ale organismului, respectiv substanțe secretate de acele structuri care pregătesc organismul să facă față stresului. Și această axă în chiar așa se cheamă, axa stresului, conține mai multe niveluri echipare de arhitectură.
Cel mai sus este hipotalamusul, după care este glanda hipofiză, după care este glanda suprarenală, mai exact partea corticală a glandei suprarenale și între aceste niveluri se stabilesc sunt legături prin intermediul unor substanțe, unor mediatori sau hormoni care sunt denumiți laolaltă hormon de stres și există o fază acută de răspuns la stres care implică deopotrivă creierul, sistemul endocrin și alți actori, cum ar fi nu știu, arborele cardiovascular, axa respirației, metabolismul hepatic.
În faza acută de stres fac ca organismul să performeze optim”, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, dr. Gabriel Diaconu.
Dacă hormonii de stres sunt activați constant, pot apărea anumite simptome deranjante și probleme de sănătate.
„Dar există și o fază cronică de stres care cumva este mai subtilă și care de multe ori din păcate are și efecte nedorite, în sensul în care stresul cronic duce la anumite transformări pe care le dă promonul de stres cronic, care este cortizolul în bună măsură și care poate să ducă la modificări în greutate, modificări în arhitectura somnului, modificări la nivelul funcționării ficatului, a inimii, a plămânilor.
Din punctul ăsta de vedere nu știm încă absolut toate efectele pe care le are hormonul de stres. Din păcate chestiunea asta face să fie și foarte mult folclor, foarte multă legendă cum că spre exemplu stresul duce la cancer sau stresul duce la infarct sau stresul duce la demență. Fără doar și poate că sensul cronic este un factor de risc, dar nu este un factor cauzal pentru ce am descris adineauri”, a mai precizat medicul psihiatru.
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…