Categories: Ştiri sănătate

Stresul, factor de risc pentru zeci de boli. Iată cum poate face ravagii în organism

Stresul este nelipsit în viață, însă depinde de noi cum îl gestionăm. Există, de altfel, două tipuri de stres. stresul acut și stresul cronic. Iată care este diferența între aceste tipuri de stres și ce efect au asupra organismului.

Gabriel Diaconu, psihiatru, dezvăluie că există un stres constructiv, care ne poate ajyta, și un stres care poate provoca ravagii în organism.

Stresul afectează întregul organism. Medicul psihiatru, Gabriel Diaconu, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL cum ne afectează stresul calitatea vieții, dar și sănătatea.

Stresul poate fi de două tipuri. Acut, care nu dăunează organismului, ci din contră, îl face să funcționeze în parametri optimi, dar și cronic. Stresul cronic este dăunător pentru sănătate.

Stresul poate afecta foarte mult sănătatea

Stresul este un concept fiziologic descris în urmă cu mai bine de 100 de ani și are de-a face cu reactivitatea fiziologică organismului în fața unui factor extern, dar sunt mai multe tipuri de stres. Unele sunt pozitive pentru organism.

Când vorbim despre de obicei ne ne referim la distres sau la acel stres perceput negativ de individ. În acest sens, organismul are neuroendocrin, o axă de structuri ale organismului, respectiv substanțe secretate de acele structuri care pregătesc organismul să facă față stresului. Și această axă în chiar așa se cheamă, axa stresului, conține mai multe niveluri echipare de arhitectură.

Cel mai sus este hipotalamusul, după care este glanda hipofiză, după care este glanda suprarenală, mai exact partea corticală a glandei suprarenale și între aceste niveluri se stabilesc sunt legături prin intermediul unor substanțe, unor mediatori sau hormoni care sunt denumiți laolaltă hormon de stres și există o fază acută de răspuns la stres care implică deopotrivă creierul, sistemul endocrin și alți actori, cum ar fi nu știu, arborele cardiovascular, axa respirației, metabolismul hepatic.

În faza acută de stres fac ca organismul să performeze optim”, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, dr. Gabriel Diaconu.

Dacă hormonii de stres sunt activați constant, pot apărea anumite simptome deranjante și probleme de sănătate.

Dar există și o fază cronică de stres care cumva este mai subtilă și care de multe ori din păcate are și efecte nedorite, în sensul în care stresul cronic duce la anumite transformări pe care le dă promonul de stres cronic, care este cortizolul în bună măsură și care poate să ducă la modificări în greutate, modificări în arhitectura somnului, modificări la nivelul funcționării ficatului, a inimii, a plămânilor.

Din punctul ăsta de vedere nu știm încă absolut toate efectele pe care le are hormonul de stres. Din păcate chestiunea asta face să fie și foarte mult folclor, foarte multă legendă cum că spre exemplu stresul duce la cancer sau stresul duce la infarct sau stresul duce la demență. Fără doar și poate că sensul cronic este un factor de risc, dar nu este un factor cauzal pentru ce am descris adineauri”, a mai precizat medicul psihiatru.

Recent Posts

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

2 minute ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

32 de minute ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

o oră ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

2 ore ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

2 ore ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

3 ore ago

Citeste si: