Categories: Stil de viaţă

Principalul declanșator al multor boli psihice și fizice! Slăbește sistemul imunitar

Nivelul ridicat de stres din organism mai ales dacă este pentru mult timp poate să influențeze negativ o serie de procese din corp. Altfel spus, stresul permite declanșarea unor afecțiuni, le agravează pe altele, slăbește sistemul imunitar al unui individ. Află ce boli te pândesc dacă nu reduci nivelul de stres din organism. 

Stresul poate să fie dăunător. Mai ales dacă este constant, devine amenințător pentru sănătatea organismului. Crește riscul pentru apariția tulburărilor de memorie, depresie, afecțiuni ale pielii, apare insomnia, obezitatea, crește riscul de boli cardiovasculare. Apar și probleme de natură digestivă sau bolile autoimune.

Iată ce afecțiuni se pot agrava din pricina stresului:

  • Crește riscul pentru răceli. Atunci când nivelul cortizolului din corp este ridicat, organismul nu face fața și se îmbolnăvește mai ușor. Astfel, sunt studii care au arătat că cei stresați răcesc mai des.
  • Creșterea în greutate sau chiar apare obezitatea. Atunci când ești supărat, stresat ai tendința de a mânca mult, des, dar mai ales necotrolat. Nu vei mai ține cont de alimentele permise și cele mai puțin permise. De asemenea, se pare că în situații tensionante oamenii nu mai țin cont de ora la care mănâncă, mulți mâncând și noaptea. Astfel, aceștia iau mult în greutate, într-o perioadă scurtă de timp.
  • Vindecarea este mai lentă. Sunt studii care susțin că excesul de cotrizol încetinește procesele de vindecare a rănilor, de exemplu. Practic, răspunsul imun al organismului este întrerupt, iar vindecarea apare mult mai greu.
  • Tulburări de somn, insomnii. Stresul poate să agraveze deficitul de somn, iar privarea de somn va afecta la rândul ei memoria, capacitatea de gândire. În plus, apare un dezechilibru emoțional din pricina lipsei somnului.
  • Boli de inimă. Oamenii de știință au arătat că există o asociere între stresul de lungă durată și infarctul miocardic. De asemenea, ei au ajuns și la concluzia că nu în mod obligatoriu stresul în sine provoacă bolile de inimă, cât problemele asociate acestuia. Mai exact, pe fond nervos, o anumită persoană poate să înceapă să aibă obiceiuri alimentare nesănătoase. Ulterior, starea de sănătate va fi afectată și este posibil să apară obezitatea, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială.
  • Favorizează apariția ulcerului peptic. Acest tip de ulcer este determinat de Helicobacter pylori și se instalează în mucoasa stomacului, în intestinul subțire și în esofag. Principalele simptome sunt: dureri abdominale, dureri în capul pieptului, senzația de arsură. Ulcerul peptic se agravează în prezenta stresului, fiindcă persoanele supuse zilnic stresului nu mai respectă dieta adecvată a unui pacient cu ulcer. De aceea, această boala are nenumărate remisii. Mai mult, cercetătorii susțin că stresul este un factor favorizant în apariția și agravarea chiar a sindromului de intestin iritabil, colită ulcerativă, boala Crohn.
  • Durerile de spate, de gât și de umeri. Deși nu stresul le determină apariția, totuși acesta are rolul de a intensifica durerile și de a lungi perioada de boală.
  • Crește riscul pentru diabet zaharat. Încercarea organismului de a face față situațiilor stresante duce la creșterea constantă a nivelului glucozei din sânge și evident a riscului de apariția a diabetului zaharat de tip 2.
  • Nimeni nu spune că stresul cauzează infertilitate, dar este un factor favorizant, care face ca procesul în sine să aibă loc mult mai greu.
  • Tenul are de suferit. Viața stresantă și lipsa timpului își pun amprenta inclusiv asupra tenului. Atunci când o femeie este extrem de încordata, de stresata, are o mulțime de gânduri negative nu se va mai ocupa de înfățișare sa. Astfel, este posibil să se îngrașe, iar tenul ei să sufere modificări. De exemplu, poate să apară acneea în viața adultă.

Nu există oameni care să nu fie mai mult sau mai puțin stresați, pentru perioade scurte de timp. Însă atunci când nivelul stresului din corp este ridicat și nu reușești să te relaxezi deloc, fie prin muzică, plimbări sau activități care îți fac plăcere atunci trebuie să iei măsuri. Pe termen lung stresul te poate îmbolnăvi. Dacă nu poți să scapi de el, atunci cere ajutorul unui specialist care te va ajuta să te relaxezi.

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

18 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

38 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

57 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

2 ore ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: