Academia Română invită publicul marți, 29 octombrie 2024, la conferința „Stres și burnout în România zilelor noastre“, prezentată de prof. univ. Dragoș Iliescu, cadru didactic al Universității din București. Evenimentul va avea loc în Aula Academiei Române din Calea Victoriei 125, începând cu ora 17, și face parte din seria de conferințe cu public „Ora de știință“, inițiată de Academia Română.
Conferința „Stres și burnout în România zilelor noastre“ propune analiza uneia dintre cele mai apăsătoare probleme de sănătate mintală din lumea modernă. Stresul ocupațional devine un factor constant, prezent în diverse domenii profesionale și tipuri de organizații, de la corporații la sectorul public, cu efecte semnificative asupra sănătății fizice și psihice. Prof. Dragoș Iliescu explorează nu doar magnitudinea fenomenului la nivel național, ci și modul în care acesta se manifestă în viața cotidiană, afectând tot mai mulți indivizi. Sunt investigate cauzele acestui tip de stres și mecanismele prin care angajații români încearcă să-l gestioneze, în contextul unei culturi a muncii care promovează uneori performanța excesivă și sacrificiul personal.
Pornind de la definirea stresului cotidian, adesea neglijat, dar care acumulat contribuie decisiv la starea generală de epuizare, expunerea analizează sindromul de burnout, considerat de mulți specialiști drept o „epidemie“ a societății moderne. Efectele sale nefaste, inclusiv scăderea productivității, afectarea relațiilor personale și problemele de sănătate pe termen lung, impun o atenție sporită din partea angajatorilor și folosirea unor metode prin care reziliența poate fi cultivată pentru a gestiona mai bine presiunile zilnice. Profesorul Iliescu consideră că este evidentă legătura dintre burnout și adicția de muncă, aflată în tendință de creștere în România, însă există soluții practice pentru diminuarea acestui fenomen îngrijorător.
Dragoș Iliescu este profesor universitar la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, și director al școlii doctorale. Este profesor extraordinar al Universității din Stellenbosch. Interesele sale de cercetare se grupează în jurul a două mari domenii: psihologia aplicată în context ocupațional și în probleme de capital uman; testarea și evaluarea psihologică și educațională, cu o componentă interculturală puternică. În ultimii 25 de ani a fost implicat în numeroase proiecte de consultanță, conducând sau făcând parte din echipele unor proiecte de amploare privind testarea și evaluarea psihologică și educațională, în contexte comerciale sau guvernamentale, realizate în Europa, Asia, Africa și America de Sud.
Dragoș Iliescu a reprezentat la nivel oficial numeroase asociații profesionale naționale și internaționale, a fost președintele International Test Commission (ITC), iar în prezent este președinte al Diviziei 2 − Evaluare Psihologică și Educațională, Asociația Internațională de Psihologie Aplicată.
Este redactor-șef al publicației „European Journal of Psychological Assessment“ și autor a peste 200 de articole științifice, cărți de specialitate și capitole de carte. Prof. Iliescu este unul dintre coordonatorii volumului premiat internațional International Handbook of Testing and Assessment, publicat în 2016 la Oxford University Press, și autorul monografiei Adapting Tests in Linguistic and Cultural Situations, publicată în 2018 la Cambridge University Press.
Conferința din Aula Academiei va fi moderată de acad. Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române, și va cuprinde o sesiune de întrebări și răspunsuri, la care publicul este invitat să participe.
Ciclul de conferințe „Ora de știință“ propune întâlnirea specialiștilor din diverse domenii cu publicul larg și crearea unei platforme de discuții între cercetători, profesori, studenți, jurnaliști și toți pasionații de cunoaștere. Organizate în spațiul Academiei Române, conferințele sunt structurate în două părți, prima fiind destinată expunerii, iar cea de-a doua constituindu-se într-o dezbatere, pornind de la întrebările adresate de public.
Accesul la eveniment este liber.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…