Din cuprinsul articolului
Strategii prin care putem reduce anxietatea. Au trecut opt zile de când armata lui Vladimir Putin atacă oraşe cheie din Ucraina. Acest conflict a generat îngrijorare și frică în rândul românilor, și nu numai. Atunci când aceste stări sunt foarte intense și apar des, ele ar putea fi simptome ale tulburării de anxietate. Situațiile stresante sau alți factori exteriori pot contribui la apariția anxietății. Ea poate fi învinsă dacă se va ține cont de sfaturile psihologilor.
Strategii prin care putem reduce anxietatea, în prag de război. Psiholog: „Exerciții de meditație și rugăciune”
În acest context, Gáspár György, psiholog clinician și psihoterapeut relațional, a oferit nouă strategii prin care putem reduce anxietatea și alte emoții dificile.
Edith Eva Eger: „Este important să trecem prin durere, să traversăm valea umbrelor morții, dar să nu campăm acolo, să nu rămânem blocați acolo.”
„Cu alte cuvinte, în vremurile grele, este important să ne recunoaștem și conștientizăm emoțiile – frica, anxietatea, panica, starea de copleșeală – și să vedem ce putem face pentru a nu rămâne blocați în acestea”, a scris psihologul pe contul personal de socializare.
Strategii prin care putem reduce anxietatea. Anxietatea îți macină viața dacă nu o ții sub control
Învață să te ancorezi în prezent și să depășești îngrijorarea excesivă cu ajutorul celor nouă strategii oferite de psihologul Gáspár György.
Strategii prin care putem reduce anxietatea: „Somn de minim 7 ore, pe timp de noaptea”
„Strategii prin care putem reduce anxietatea și alte emoții dificile:
1. Mișcare fizică.
2. Exerciții de respirație conștientă.
3. Conversații vulnerabile cu persoanele de încredere.
4. Exerciții de meditație și rugăciune.
5. Notarea îngrijorărilor și a trăirilor emoționale într-un jurnal.
6. Limitarea excesului de știri și de social media.
7. Implicarea în comportamente care se află în controlul nostru.
8. Somn de minim 7 ore, pe timp de noapte.
9. Să le oferim sprijin și suport celor din jur”.
Ce este anxietatea?
„Anxietatea este o emoție ce se caracterizează printr-o stare neplăcută de tulburare interioară, adesea acompaniată de comportament nervos precum a păși înapoi sau înainte, tulburări somatice și ruminația. Este vorba de emoții subiective neplăcute de spaimă față de evenimente anticipate, precum simțământul morții iminente. Anxietatea nu este același lucru cu frica, care este un răspuns la o amenințare reală sau percepută, întrucât anxietatea implică așteptarea unei amenințări viitoare. Anxietatea este un simțământ de neliniște și îngrijorare, care este de obicei generalizată ca o suprareacție la o situație care văzută doar în mod subiectiv ca amenințătoare. Este adesea acompaniată de tensiune musculară, agitație, oboseală și probleme de concentrare. Dacă anxietatea este experimentată în mod regulat, individul ar putea suferi de o tulburare de anxietate”, explică Wikipedia.