Categories: Ştiri sănătate

Strategia Uniunii Europene privind companiile farmaceutice și accesul pacienților la tratament imediat

Industria farmaceutică consideră că răspunsul la pandemia de Covid a dat dovadă de inovație la maxim, dar activiștii critică eșecul de a oferi acces egal la vaccinuri, potrivit Financial Times.

Pierre Delsaux se confruntă cu o sarcină dificilă în încercarea de a pregăti UE pentru viitoarele izbucniri pandemice, industria farmaceutică și militanții disputtând cu privire la lecțiile care ar trebui învățate din pandemia de Covid-19.

El a fost numit director general al noii agenții europene de pregătire și răspuns în situații de urgență în sănătate, lansată în septembrie anul trecut, pentru a căuta noi amenințări și a identifica soluții potențiale – cu un buget anual „pe timp de pace” de 1 miliard de euro, care va crește în timpul situațiilor de urgență.

Potrivit celor mai mulți din industria farmaceutică, pandemia a dat dovadă de inovație la cel mai înalt nivel – iar această activitate ar trebui stimulată prin investiții și protejată cu drepturi de proprietate intelectuală. Dar susținătorii societății civile cred că Occidentul nu a reușit să ofere țărilor în curs de dezvoltare acces egal la vaccinuri și sugerează că finanțarea viitoare ar trebui să vină cu angajamentul de a renunța la brevete.

Delsaux admite că va fi „provocator” să reducă acest decalaj. „Știu că este o problemă foarte importantă”, spune el. „Desigur, aud ce spune industria și aud ce spune societatea civilă. Și știm că va trebui să facem față și să găsim o cale de ieșire.”

Rosa Castro, managerul Alianței Europene pentru cercetare și dezvoltare responsabilă și medicamente la prețuri accesibile – care cuprinde organizații de consumatori, pacienți și de sănătate publică – avertizează că inovarea ar trebui să fie doar o parte a planului de răspuns la un focar viitor.

„Dacă te uiți la ceea ce se întâmplă acum, avem o dezvoltare fantastică, din punct de vedere științific, a vaccinurilor și aprobarea lor”, spune ea. „[Dar] marea problemă pe care o avem este accesul în întreaga lume.”

 

Recent Posts

ALERTĂ meteo. Un vortex polar se îndreaptă către România. Se anunță ninsori și viscol în câteva zile

ALERTĂ meteo. Un vortex polar care se va răspândi din nord va schimba configurația generală…

30 de minute ago

Ce se întâmplă dacă aprinzi câteva foi de dafin. Obiceiul minune pentru sănătate și noroc

Arderea frunzelor de dafin este o practică veche, cunoscută pentru multiplele sale beneficii. De la…

59 de minute ago

Zece semne că ești mult mai inteligent decât crezi

Ești inteligent? Inteligența nu înseamnă doar scoruri ridicate la teste de IQ. Psihologii au descoperit…

o oră ago

Efectul nebănuit al suplimentelor cu vitamina D asupra tensiunii arteriale

Un nou studiu publicat în Journal of the Endocrine Society arată că suplimentele de vitamina…

2 ore ago

La cât ajunge pensia minimă de la 1 ianuarie 2025

Vești importante pentru pensionarii din România, în legătură cu pensia minimă: de la 1 ianuarie…

2 ore ago

Schimbările climatice cresc incidența alergiilor. „Viitorul nu sună foarte bine!”

Schimbările climatice cresc incidența alergiilor. Unul dintre cele mai importante efecte ale schimbărilor climatice asupra…

2 ore ago

Citeste si: