Convinși de informațiile citite pe unele site-uri, o parte dintre părinți au început să refuze vaccinarea copiilor, chiar dacă e vorba de imunizările obligatorii
Daniela Șerb
Medicii infecționiști sunt tot mai îngrijorați de faptul că unii părinți au început să se opună tot mai vehement imunizării propriilor copii împotriva unor boli precum pojarul sau poliomielita. Paradoxal, trendul se face simțit mai degrabă în rândul părinților cu un grad de pregătire mai mare.
Ce explicații există
Doctorul Alexandru Rafila, medic infecționist la Spitalul „Matei Balș” din Capitală și consilier al ministrului Sănătății, afirmă că oamenii au disponibilitatea să creadă aceste surse găsite pe Internet și nu că aceste surse ar fi mai credibile decât informațiile primite de la medici. Vaccinurile sunt, alături de antibiotice, produsele care au mărit cel mai mult durata de viață, starea de sănătate la nivel global, punctează dr. Rafila. „În momentul de față, prin reducerea numărului de boli transmisibile sau chiar dispariția unor boli cum ar fi variola, tocmai datorită vaccinurilor, oamenii nu mai sunt conștienți de gravitatea acestor infecții, și pentru simplu motiv că ei nu le mai văd, în această perioadă, refuză, de multe ori, să vaccineze copiii”, explică medicul.
Poliomielita a reapărut în SUA și în Asia
Riscul este foarte mare, atenționează specialistul: „Aceste boli pot să reapară și chiar au apărut în unele zone din lume. Și dacă poliomielita se considera că ar putea fi eradicată sau chiar rujeola, se înregistrează cazuri de poliomielită, de exemplu, în zona Asiei, numeroase cazuri inclusiv în SUA, și autoritățile de sănătate publică de acolo sunt foarte îngrijorate din cauza recrudescenței acestei infecții”.
Noi, ca să fim siguri că o boală nu are capacitatea să se transmită în comunitate, trebuie să avem o acoperire vaccinală de 95%, mai spune dr. Rafila. „Adică dintr-o cohortă de 200.000 de copii câți se nasc, într-un an, în România, trebuie vaccinați 95%. În momentul de față am scăzut sub 90% pentru diferite tipuri de vacinuri, și vă rog să luați în considerare că aceasta e o medie națională și că sunt județe unde această acoperire vaccinală este chiar de 80% sau chiar mai puțin. Asta trebuie să ne îngrijoreze”.
Vaccinurile, victimele propriului succes
„Deci, pe de o parte, cum spunea un coleg de-al meu, vaccinurile sunt victimele propriului succes. Adică au avut succes în combaterea bolilor transmisibile și, pentru simplul motiv că oamenii nu mai văd aceste boli, nu înțeleg de ce trebuie să-și mai vaccineze copiii. Trebuie să înțeleagă însă părinții că este responsabilitatea lor directă să-și protejeze odraslele. Iar vaccinarea are două efecte: unul care se referă la individ și îl protejează împotriva bolii, și al doilea care se referă la comunitate, în sensul în care, dacă există o colectivitate care este vaccinată, acea boală nu se poate propaga în colectivitate”, mai spune medicul.
Dr. Rafila îndeamnă părinții să-și ia informațiile despre vaccinuri din surse medicale autorizate, adică, institute de sănătate publică, societăți profesionale, chiar și site-uri ale unor companii farmaceutice pentru că acestea din urmă care produc vaccinuri au în vedere două elemente, fără de care nu pot să-și vândă produsele. Unul este eficiența vaccinului și siguranța vaccinului. Siguranță, adică mai puține efecte adverse, și locale. Beneficiul să fie net în favoarea imunizării și nu a lipsei ei. Totdeauna trebuie să pui în balanță beneficiile și riscurile. Riscurile sunt mici în situația administrării unui
vaccin.
Imunizarea nu poate fi impusă
„Cantitatea de antigen care este administrată, adică cea care determină răspunsul imun, nu pune în niciun fel de pericol copilul. Cantitățile de metale gen aluminiu sau mercur prezente în vaccin sunt în cantități extrem-extrem de mici, pe care pur și simplu le ingerăm, consumând diverse alimente. Deci nu e vorba de o cantitate de metale care să pună în vreun fel în pericol viața copilului”. Medicul afirmă că mercurul se găsește tot mai puțin în vaccinuri. „Era utilizat un compus al mercurului ca și prezervant, conservant al vaccinului nu din alt motiv. Deci nu se poate ca miliarde de copii să se vaccineze și să nu apară niciun fel de problemă. Teoriile conspiraționiste susțin, fără nicio bază, că vaccinurile sunt utilizate pentru extincția rasei umane. E o contradicție flagrantă”, conchide infecționistul.
În România, imunizarea nu poate fi impusă părinților, dar responsabilitatea le revine, spune medicul.