Categories: Expertul zilei

#STOP #Depresia! Împreună pentru o comunitate sănătoasă. Costin Răsăuțeanu: „efectele depresiei sunt multiple: creşte riscul de cancer, de suicid, de demenţă, de atac de cord”, iar lista problemelor nu se oprește aici

Depresia este o boală comună la nivel mondial, cu aproximativ 3,8% din populație afectată, inclusiv 5,0% în rândul adulților și 5,7% în rândul adulților peste 60 de ani . Aproximativ 280 de milioane de oameni din lume suferă de depresie.

Depresia este diferită de fluctuațiile obișnuite ale dispoziției și de răspunsurile emoționale de scurtă durată la provocările din viața de zi cu zi. Mai ales atunci când este recurentă și cu intensitate moderată sau severă, depresia poate deveni o problemă gravă de sănătate. Poate face ca persoana afectată să sufere foarte mult și să funcționeze prost la locul de muncă, la școală și în familie. În cel mai rău caz, depresia poate duce la sinucidere. Peste 700 000 de oameni mor din cauza sinuciderii în fiecare an. Sinuciderea este a patra cauză de deces la tinerii de 15-29 de ani.

Deși există tratamente cunoscute și eficiente pentru tulburările mintale, mai mult de 75% dintre persoanele din țările cu venituri mici și medii nu primesc niciun tratament. Barierele în calea îngrijirii eficiente includ lipsa resurselor, lipsa furnizorilor de asistență medicală calificați și stigmatizarea socială asociată cu tulburările mintale. În țările cu toate nivelurile de venit, persoanele care suferă de depresie nu sunt adesea diagnosticate corect, iar altora care nu au această tulburare sunt prea des diagnosticate greșit și prescrise antidepresive.

Potrivit unui raport al Ministerului Sănătății, în urmă cu doi ani în România erau înregistrate peste 500.000 de persoane cu afecțiuni psihice, numărul acestora fiind de două ori mai mare decât în urmă cu zece ani. Dar statisticile sunt înșelătoare în fața realității nemăsurabile, numărul bolnavilor psihic fiind mult mai ridicat.

Mulți bolnavi evită să meargă la medicul specialist, ducând depresia sau altă boală psihică „pe picioare“. Caută leacul în biserică, la vraci, în descântece, în ceaiuri și preparate din plante despre care au auzit că sunt vindecătoare. Se ascund de ochii lumii, pentru că în România încă mai persistă mentalitatea că orice bolnav psihic este nebun și că e bine să te ferești de el.

Pentru a ajuta oamenii care se confruntă cu această problemă gravă de sănătate,  consilierul PSD Costin Răsăuțeanu, a inițiat un proiect de hotărâre „“#STOP #Depresia! Împreună pentru o comunitate sănătoasă” la nivelul Municipiului Constanța, iar în cadrul interviului oferit în exclusivitate pentru Doctorul Zilei ne va povesti mai multe despre cum ar putea fi ajutați pacienții cu depresie din Constanța.

Speranța unui astfel de proiect este de a fi preluat de cât mai multe administrații locale, astfel încât accesul pacienților cu depresie la servicii specializate să fie cât mai mare.

Costin Răsăuțeanu, inițiatorul proiectului de lege „“#STOP #Depresia! Împreună pentru o comunitate sănătoasă”

Doctorul  Zilei: Domnule Răsăuțeanu, în ce constă proiectul inițiat de dumneavoastră „“#STOP #Depresia! Împreună pentru o comunitate sănătoasă”? Cu ce vine concret în sprijinul bolnavilor de depresie?

În primul rând, vrem să să tragem un semnal de alarmă cu privire la efectele dezastruoase pe care le are depresia netratată asupra stării emoţionale şi fizice, asupra familiei şi comunităţii. Vom acorda celor care au nevoie vouchere în valoare de 3000 de lei – suma care ar acoperi 15 ședințe de terapie. Venim astfel în sprijinul celor care nu -și permit să acopere aceste cheltuieli. De asemenea, vom desfășura campanii de informare și conștientizare cu privire la identificarea simptomelor depresiei și la recunoașterea acesteia ca boală.

Doctorul Zilei: Domnule Răsăuțeanu, printre pacienții cu depresie se numără și femeile, care adesea, o dată ce dau naștere unui copil, se confruntă cu depresia post-natală.  Cum vor fi ajutate mamele prin intermediul proiectului inițiat de dumneavoastră? Va fi inițiat un grup de sprijin în acest sens?

Femeile reprezintă categoria cea mai mare a persoanelor diagnosticate cu depresie, atât la nivel mondial, cât şi local: aproximativ 2/3. Iar din această categorie, mamele au nevoie, în primul rând, de suport, deoarece dezvoltarea copiilor depinde direct de starea de sănătate a mamei. Mamele care suferă de depresie prenatală şi postnatală au nevoie de psihoterapie pentru tratament, pastilele fiind refuzate de către viitoarele mame ca urmare a implicațiilor directe asupra bebelușilor.

De asemenea, datele arată că femeile au fost profund afectate de pandemie și au fost semnalate cazuri frecvente de depresie. În cadrul acestui proiect, ne adresăm mamelor. Vrem de asemenea, să introducem în campania noastră o serie de acțiuni care sa aibă menirea de a informa tinerele mame asupra riscului de a face depresie post -partum, să identifice simptomele, să ceară ajutorul familiei și  să apeleze cu încredere la specialiști. Depresia afectează nu doar o persoană, întreaga familie are de suferit. De aceea,  este important să lucrăm integrat, fără să „scoatem” persoana din sânul familiei, ci venind în întâmpinare putem lucra eficient și cu rezultate.

Vom pune bazele unui grup de lucru format din reprezentanți ai organizațiilor de pacienți, ai organizațiilor neguvernamentale, asociațiile de părinți, medici specialiști, reprezentanți ai mediului academic, precum si reprezentanți mass-media. Vom lucra astfel împreună pentru a ajunge la cei care au nevoie de ajutorul nostru.

Doctorul Zilei: Ce condiții va trebui să îndeplinească pacientul bolnav de depresie pentru a beneficia de voucher-ul de 3000 de lei? Cine va acorda voucher-ul?

Încă de la începutul schițării proiectului, am purtat discuții cu specialiști, cu medici, pentru a identifica nevoia și a stabili liniile de acțiune principale ale demersului nostru.

Voucherele vor fi acordate doar pe baza unei recomandări semnate de medicul specialist. Și aici intră și medicul de familie. Pacientul trebuie să facă dovada că are domiciliul în municipiul Constanța și că venitul net pe membru de familie nu depășește 5000 lei. Pentru o mai bună aplicabilitate a programului se va constitui și un grup de lucru. În cadrul grupului de lucru, vom face o comisie de monitorizare pentru a vedea rezultatele și a identifica alte nevoi, dacă este cazul. Vom avea rapoarte la fiecare trei luni.

Doctorul Zilei: Unde poate duce o depresie netratată?

Studiile arată ca efectele depresiei sunt multiple: creşte riscul de cancer, de deces al persoanelor diagnosticate cu cancer, de suicid, de demenţă, de atac de cord; creşte dependenţa de alcool şi droguri; determină hipertensiune arterială; provoacă insomnie şi oboseală cronică; slăbeşte sistemul imunitar; determină lipsa motivaţiei, concentrării, memoriei şi speranţei etc.

Doctorul Zilei: Este un proiect extrem de curajos. Cum ați ajuns să inițiați acest proiect? Ce v-a determinat să luptați pentru pacienții cu depresie?

În primul rând, incidenţa mare a depresiei, trendul crescător al numărului de cazuri, consecinţele grave şi costurile ridicate, ne-au aratat că este necesară implicarea autorităţii locale pentru conştientizare, pentru susţinerea persoanelor afectate de depresie şi pentru profilaxia, astfel, a bolilor care apar sau se agravează în urma depresiei. Ca urmare a multiplelor consecinţe asupra sănătăţii psihice şi fizice, depresia afectează nivelul de educație, productivitatea muncii şi potențialul de câștig, crescând șomajul și cheltuielile sociale.

De asemenea, să nu uitam ca în cultura noastră există stigmatizare cu privire la depresie. De aceea, este nevoie de conștientizare si informare; este important să tratam din timp și să prevenim apariția unor alte boli grave. O societatea sănătoasă este cea care are grijă de sănătatea mintală a membrilor comunității ei. Și cred că avem toate pârghiile să o facem prin informare și programe de asistență integrată.

Doctorul Zilei: În ce stadiu este acum proiectul de hotărâre “#STOP #Depresia! Împreună pentru o comunitate sănătoasă”?

În acest moment, proiectul este depus la primărie și așteptăm sa parcurgă toate etapele procedurale. Aștept consens, înțelegere și bună credință din parte reprezentanților Primăriei Constanța pentru a reuși să aprobăm acest proiect cât mai repede. Proiectul trebuie să fie introdus pe ordinea de zi în cadrul Consiliului Local. Acestă responsabilitate o au cei din aparatul de specialitate al primarului.

 Doctorul Zilei: Proiectul de hotărâre va fi limitat pentru pacienții din Constanța sau doriți  să îl propuneți la nivel național?

Nevoia exista în toată țara. Deci, o astfel de inițiativă legislativă poate ajuta enorm la nivel național. Proiectul propus și depus la primăria Constanța se adresează constănțenilor. Însă, prin abordarea noastră, lucrând atent si împreună cu toate părțile implicate – medici, psihoterapeuți, asociații neguvernamentale, reprezentanți mass-media – putem crea aici, la Constanta, un exemplu de bună practică și pentru alte orașe din țară. Datele îngrijorătoare la nivel național cred ca  ne obligă să gândim proiecte integrate de susținere pe termen lung a persoanelor care se confruntă cu aceasta afecțiune, pentru o comunitate sănătoasă.

 

Vă mulțumim pentru timpul acordat.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

4 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

4 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

5 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

5 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

6 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

6 ore ago

Citeste si: