Sari la conținut

Stomatologii solicită statului să finanțeze medicina dentară. România, pe penultimul loc în UE la numărul de vizite la stomatolog

control stomatologic
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Medicii stomatologi solicită autorităților să finanțeze mai mult medicina dentară, unde românii nu prea au acces din cauza costurior ridicate. În timp ce în România acordă un buget mic unui medic pentru toți pacienții săi, în UE bugetul este strict direcţionat per pacient, anunță Monitorul de Cluj.

Mai multe asociaţii profesionale ale medicilor stomatologi atrag atenţia asupra situaţiei sănătăţii orale, arătând că, potrivit statisticilor, în ultimul an unul din cinci români nu a fost la dentist.

„Situaţia la nivel naţional nu este una cu care să ne mândrim. Avem în ţară 15.000 de cabinete sau clinici stomatologice, dar situaţia din mediul rural şi mediul urban este total diferită.

Dacă în mediul urban sunt 14 cabinete la 10.000 de oameni, în mediul rural procentul este de şapte ori mai mic.

Totodată, studiile INSP arată că în cazul copiilor proveniţi din familii care nu au venituri materiale deosebite au o şansă să aibă carii dentare de două ori mai mare decât copiii din familii cu posibilităţi.

Potrivit INSP, în ultimul an unul din cinci români nu a fost la stomatolog şi, din aceia care au fost, doar 4% au venit pentru tratamente profilactice sau control periodic, restul fiind mânaţi de urgenţe dentare.

Suntem pe penultimul loc la nivelul UE la numărul de vizite la stomatolog. Avem o medie de 0,3 per capita faţă de 0,9 media UE”, a arătat, într-o conferinţă de presă, secretarul general al Societăţii de Stomatologie Estetică din România (SSER), dr Florin Lăzărescu potrivit Monitorul de Cluj.

El a mai precizat că peste 90% dintre medicii stomatologi îşi desfăşoară activitatea în mediul privat.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Statul român ar trebui să finanțeze mai mult medicina dentară

Conf. dr. Bogdan Culic, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, a subliniat că adresabilitatea la stomatolog ar fi extrem de mare dacă statul român ar finanţa acest domeniu la un nivel european.

„În România, statul român finanţează 5% ca şi procentaj medicina dentară. În UE procentajul este de 6 ori mai mare.

La ora actuală, un medic stomatolog în relaţii contractuale cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate are un buget alocat lunar pentru toţi pacienţii extrem de limitat, pe când în UE bugetul este strict direcţionat per pacient, adică pacientul ştie că apar anual trei, cinci, nouă manopere pe care le poate face plătite de stat.

În România, medicul trebuie să meargă la primii trei pacienţi din luna respectivă, cui îi va face tratamentele care sunt incluse în programul naţional. Acest lucru trebuie neapărat schimbat”, a afirmat Bogdan Culic.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel