Din cuprinsul articolului
Un stomatolog de top a avertizat că există mai multe semne de avertizare ale diabetului care pot apărea în gură.
Potrivit medicului stomatolog Rizwan Mahmood de la Rüh Dental, o binecunoscută clinică din Marea Britanie, multe simptome ale stării de sănătate se pot materializa mai întâi în gură, motiv pentru care este vital să fii la curent cu programările stomatologice.
El spune că atunci când caută semne de avertizare ale diabetului, a-ți verifica gura ar trebui să fie întotdeauna primul tău punct de plecare, deoarece aceste simptome pot fi adesea ratate dacă nu sunt depistate de un profesionist.
O respirație cu miros de fructe și o gură uscată sunt două dintre principalele semne de avertizare că o persoană poate avea diabet, chiar dacă alte simptome nu au apărut în altă parte a corpului.
„Ca stomatologi, suntem în fruntea depistarii unor afecțiuni grave de sănătate, cum ar fi diabetul, care se poate dezvolta în organism fără știrea gazdei. De aceea oamenii ar trebui să-și viziteze medicul dentist de cel puțin două ori pe an pentru controale și curățare.
Analiza regulată a sănătății bucale, împreună cu periajul și folosirea aței dentare la domiciliu, vă poate ajuta și să vă mențineți sănătatea fizică în stare bună.
Este, de asemenea, înțelept să fii conștient de orice modificări în gură. Dacă observați ceva neplăcut, consultați-vă medicul dentist sau medic”, a spus dr. Mahmood, potrivit Wales Online.
Pe lângă respirația cu miros de fructe și gura uscată, există alte două semne cheie de avertizare ale diabetului la care oamenii ar trebui să fie atenți: sângerări sau dureri ale gingiilor și căderea dinților.
„Boala gingiilor poate fi răspândită la persoanele cu afecțiuni subiacente, cum ar fi diabetul, care poate slăbi sistemul imunitar, punându-vă în pericol de infecție.
Dacă aveți diabet, este mai probabil să suferiți de o boală a gingiilor cunoscută sub numele de boală parodontală. Aceasta este inflamația gingiilor și a oaselor din jurul dinților. Boala parodontală provoacă, de asemenea, respirație urât mirositoare (halitoză) și chiar pierderea dinților.
Diabetul poate provoca uscăciunea gurii din cauza lipsei de salivă care, la rândul său, poate provoca ulcerații și carii dentare. În plus, sunteți, de asemenea, predispus la apariția afte bucale, deoarece poate afecta modul în care corpul dumneavoastră luptă împotriva infecțiilor.
Acest lucru vă poate expune gingiile la risc de inflamație din cauza bacteriilor care trăiesc în placă. Alte semne de diabet includ infecții fungice orale, gură uscată și respirație cu miros de fructe.
Respirația cu miros de fructe poate fi un semn al cetoacidozei diabetice, care este o afecțiune periculoasă și care poate pune viața în pericol, în care glicemia este atât de mare încât începe să devină acidă. Dar, ca stomatologi, lucrăm constant în jurul gurii și poate percepe acest parfum oral distinctiv”, a mai spus dr. Mahmood.
Și dacă descoperi că dinții tăi se clătinează sau cad, acest lucru ar putea fi din cauza unei boli mai avansate a gingiilor care poate fi declanșată de diabet. Este cunoscută și sub numele de halitoză și se poate întâmpla din cauza uscăciunii gurii asociate diabetului.
„Respirația urât mirositoare poate fi, de asemenea, simptomatică pentru ceva subiacent, ceva mai grav”, a spus dr. Mahmood. „Dar ar putea fi un indiciu pentru diabet. Țineți pasul cu controalele regulate, astfel încât medicul dentist să poată monitoriza orice modificare pe cale orală”.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…