Sari la conținut

Știrea momentului! Alexandru Rafila: Certificatul verde expiră la 1 februarie pentru cei care nu și-au făcut a treia doză

Credit foto: arhiva Doctorul Zilei

Știrea momentului! Alexandru Rafila: Certificatul verde expiră la 1 februarie pentru cei care nu și-au făcut a treia doză.

Potrivit unei directive europene, pentru persoanele care nu-și vor face doza booster (a treia doză) până la 1 februarie, va expira certificatul difgital.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat la Europa FM că valabilitatea certificatelor de vaccinare va fi condiționată de acest interval de maxim 9 luni de la încheierea vaccinării.

Alexandru Rafila: Certificatul verde expiră la 1 februarie pentru cei care nu și-au făcut a treia doză

„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune mecanismul european.

Directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit sursei citate.

Comisia Europeană recomandă statelor membre să aplice în general această regulă de nouă luni a valabilităţii certificatului verde fără doza booster, ca măsură menită să ofere ”claritate” cetăţenilor.

„Cine s-a vaccinat în august nu trebuie să-și facă vaccin pentru că nu au trecut 9 luni de vaccinarea cu a doua doză”.

Această reglementare privind certificatul verde se va aplica numai pentru călătoriile intra-comunitare, deciziile privind folosirea acestui certificat în alte scopuri pe plan intern (accesul în restaurante, la concerte sau la alte evenimente) revenind fiecărui stat membru.

În 2022 se va încheia „ această urgență medicală”

Ministrul Sănătății s-a arătat optimist în legătură cu evoluția valului 5,  în România, susținând că  anul 2022 ar fi anul în care „vom încheia această urgență medicală”, conform „istoriei naturale a pandemiilor”.

Alexandru Rafila a anunțat și când va urma vârful infectărilor, cu un număr foarte mare de cazuri.

„Ceea ce se întâmplă cu această tulpină, Omicron, demonstrează că așa este și mi-e greu să cred că vom mai asista la un număr mare de cazuri cu o tulpină care să fie mai patogenă decât Omicron.

E posibil să apară variante mai patogene, dar cu transmisibilitate scăzută și atunci o să discutăm despre o manifestare de tip endemic, nu epidemic.

Cred că anul 2022 va fi cel în care vom încheia această urgență mondială, globală, de sănătate publică”, a mai spus Alexandru Rafila.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel