Omicron se extinde cu repeziciune! Sistemul medical public a Chinei este de așteptat să fie supus unei presiuni acute în săptămânile următoare, deoarece cel mai mare val de cazuri de COVID-19 de la focarul Wuhan din 2020 epuizează resursele medicale, testează capacitatea țării de a controla infecțiile și tensionează economia, potrivit Reuters.
În ultimele 10 săptămâni, China a raportat mai multe noi cazuri simptomatice locale – cu mai mult de 14.000 de cazuri decât în 2021 în aceeași perioadă, pe fondul răspândirii rapide a variantei Omicron, alimentând temerile privind blocarea puternică a orașelor și instabilitatea economică.
Unele părți ale Chinei resimt deja criza în timp ce se străduiesc să testeze populațiile locale și să pună în carantină pe cei infectați în conformitate cu manualul strict al Chinei privind COVID-19, în ciuda numărului de cazuri relativ scăzut conform standardelor globale.
Până în prezent, China a trimis în spitale pacienţii testaţi pozitiv. Însă, Ministerul Sănătăţii a indicat marţi seară că, mai nou, toate cazurile uşoare vor respecta o perioadă de carantină la domiciliu. „În cazul pacienţilor afectaţi de (…) varianta Omicron, acestea sunt în principal infecţii asimptomatice şi cazuri uşoare. Majoritatea nu necesită tratament foarte avansat”, a subliniat ministerul, precizând că „admiterea lor în spitale (…) ar consuma o mare parte din resursele noastre medicale”.
China doreşte să evite să ajungă în aceeaşi situaţie în care se găseşte regiunea sa semi-autonomă Hong Kong (sud), unde spitalele sunt copleşite de un focar de cazuri. Imaginile difuzate miercuri de postul de stat CCTV au arătat zeci de macarale desfăşurate pentru a asambla spitale temporare în oraşul Jilin, unde au fost raportate peste 5.000 de cazuri în decurs de o săptămână.
Un total de 6.000 de saloane de spital modular au fost deja instalate în oraşele Changchun şi Jilin pentru a face faţă afluxului de pacienţi. Acest recent focar epidemic din China, însoţit de măsuri de izolare a populaţiei, riscă, în cazul în care durează, să aibă repercusiuni grave asupra economiei şi lanţurilor mondiale de aprovizionare