Sari la conținut

Stimularea ovariană controlată – Un pas important al fertilizării în vitro

Sursă foto: Promodesk

Conform statisticilor, în ziua de azi aproximativ 25% dintre femei au probleme cu fertilitatea. Cauzele infertilității femeilor au origini diferite și s-ar putea spune că nu există o cauză unică. 

Studiile cercetătorilor arată că 12% din cazurile de infertilitate primară se datorează problemelor legate de greutate. Medicii spun că fertilitatea poate fi afectată negativ și de propriile obiceiuri rele ale stilului de viață. În plus, alte cauze sunt și agenții chimici, de mediu, poluarea aerului, stresul. 

Vârsta este de asemenea o cauză importantă a infertilității feminine. Odată cu trecerea anilor, organismul femeii reduce cantitatea și calitatea ovocitelor din ovare. În acest caz, medicii recomandă reproducerea asistată, care le ajută pe femei să aibă un copil.  

Reproducerea asistată, ca orice tratament medical important, presupune să ai încredere în profesionalismul medicilor și a clinicii pe care o alegi. Este evident că nu toate clinicile sunt la fel, deci trebuie selectată una care îndeplinește criterii de calitate.

Când este indicat să te adresezi unui medic specialist în infertilitate? 

În general trebuie sa faci asta la 6 luni de la încercarea de a concepe o sarcină. Există însă câțiva factori de luat în considerare, atunci când evaluezi opțiunile de tratament FIV:

  • Ai sub 35 de ani și încerci să rămâi însărcinată fără succes de un an de zile
  • Ai sub 35 de ani și suferi de o problemă la nivel ovarian (intervenții chirurgicale, endometrioză ovariană, chistectomii, endometrioză pelvină)
  • Ai sub 35 de ani, nu reușești să rămâi însărcinată de 6 luni și ai un istoric în familie, de mamă cu menopauză precoce
  • Ai peste 35 de ani și încerci să rămâi însărcinată fără succes de peste 6 luni
  • Ai probleme cu ovulația
  • Ai fost diagnosticată cu infertilitate inexplicabilă
  • Există o problemă cu spermatozoizii sau este vorba despre calitatea slabă a spermei la soțul tău. 

În astfel de cazuri ar trebui de discutat cu un medic specialist de fertilitate, ce va putea indica un tratament FIV. Un ciclu obișnuit de FIV constă din pregătire, stimulare ovariană controlată, prelevare de ovule, transfer de embrioni. 

Stimularea ovariană controlată

Fertilizare in vitro
Sursă foto:

Stimularea ovariană controlată este un proces important în tehnicile de reproducere asistată, fie că este vorba despre inseminarea artificială (IA) sau de fertilizarea în vitro (FIV). Ea se realizează cu un tratament în formă injectabilă, care acționează asupra foliculilor ovarieni. Rolul ei este acela de a ajuta foliculii ovarieni să crească până ajung la o dimensiune optimă pentru extracția ovocitelor. Durata procedurii FIV depinde de tipul de protocol ales pentru fiecare pacientă. În tratamentele de reproducere asistată se realizează stimularea ovariană controlată în scopul ca mai mulți foliculi să crească în același timp. 

Stimularea ovariană controlată constă din trei faze și administrarea unor medicamente.

În prima fază se folosesc medicamente numite gonadotropine ce acționează direct asupra ovarului pentru a le stimula și a dezvolta mai mulți foliculi care conțin ovocite. 

A doua fază este dezvoltarea foliculară multiplă, cu sincronizarea lor pentru a se dezvolta în același timp. În această etapă se administrează suplimentar alte medicamente pentru a evita spargerea lor până ajung la dimensiunea adecvată.

Urmează a treia fază, maturarea foliculară finală, când se face o injectare finală a unui medicament cu hormon hCG și/sau a altui medicament, pentru a elibera ovocitul în lichidul folicular și extragerea lui la puncția ovariană. 

Durata stimulării ovariene depinde de modul în care femeia răspunde la medicamentele administrate și de dezvoltarea foliculilor.  

Alte aspecte importante despre acest tratament se pot afla de la medicii ginecologi, care sunt supraspecializați în medicină reproductivă.

 

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel