Din cuprinsul articolului
Urmând șapte recomandări privind stilul de viață sănătos din partea Fondului Mondial de Cercetare a Cancerului/Institutului American de Cercetare a Cancerului (WCRF/AICR) pot reduce riscul de cancer, a arătat un nou studiu.
Recomandările făcute de WCRF/AICR în 2018 au inclus un pachet de opțiuni de stil de viață sănătos care împreună ar putea avea un impact enorm asupra probabilității unei persoane de a dezvolta cancer și alte boli netransmisibile de-a lungul vieții.
Recomandări privind stilul de viață sănătos pentru a reduce riscul de cancer
Studiul, publicat în BMC Medicine, a constatat că o mai mare aderență la recomandările bazate pe stilul de viață a fost asociată cu un risc general redus de cancer, precum și cu riscul de cancer de sân, colorectal, renal, esofagian, ovarian, hepatic și vezicii biliare.
Iată cele șapte recomandări WCRF/AICR:
- Mențineți greutatea sănătoasă
- Fiți activ fizic
- Mâncați o dietă mai bună
- Limitați consumul de fast-food și alimente procesate
- Limitați carnea roșie și procesată
- Reduceți băuturile îndulcite
- Limitați consumul de alcool
Studiu pe aproximativ 95.000 de adulți
Echipa a evaluat relația dintre aderarea la recomandările WCRF/AICR și riscul de cancer prin analizarea a 94.778 de adulți din datele Biobank din Marea Britanie. Participanții aveau în medie 56 de ani. Au fost colectate datele despre dieta și activitatea fizică ale participanților, împreună cu indicele de masă corporală și măsurătorile circumferinței taliei.
Nivelul de aderență la recomandări a fost măsurat dintr-un punctaj maxim de 7 puncte. Participanții au avut un scor mediu de aderență de 3,8 puncte. Incidența noilor cancere la participanți a fost colectată din datele registrului de cancer. Aproximativ 8% dintre participanți (7.296) au dezvoltat cancer în timpul perioadei de studiu.
Analiza a arătat că cu fiecare punct de creștere a scorului de aderență, riscul de cancer a fost redus cu 7%. Participanții cu scoruri mai mari de aderență (4,5 puncte sau mai mult) au avut un risc general de cancer cu 16% mai mic.
Cu fiecare creștere cu 1 punct a scorului de aderență,
- riscul de cancer de sân este redus cu 10%,
- cancerul colorectal cu 10%,
- cancerul de rinichi cu 18%,
- cancerul esofagian cu 16%,
- cancerul de ficat cu 22%,
- cancerul ovarian cu 24%,
- riscul de cancer de vezică biliară cu 30%.
Cu toate acestea, deoarece studiul este observațional, nu oferă o relație cauzală între aderarea la recomandarea WCRF/AICR și riscul de cancer. Cercetătorii au spus că sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege ce recomandare conduce legătura dintre factori.