NU există diete! Nu există soluții miraculoase, ci un singur fel de a mânca sănătos: acela prin care ne întărim imunitatea!
AnaMaria Nițu
Mens sana in corpore sano” este un celebru aforism provenit de la greci, care spune că o minte sănătoasă se află doar într-un corp sănătos. Suntem ceea ce mâncăm, iar asta se vede din ce în ce mai mult în fiecare zi. Anumite alimente accelerează evoluția bolilor sau, din contră, le pot contracara efectele. Medic și expert în nutriție comportamentală, Anamaria Șerban Iulian ne oferă sfaturi despre ce ar trebui să mâncăm și care sunt grupele alimentare care ne feresc de boli, dar în special de cancer.
Bariera de protecție împotriva tuturor agenților patogeni este sistemul imunitar, care poate fi eficientizat și optimizat prin corectarea alimentației. „Nu există diete! Nu există soluții miraculoase. Există un singur fel de a mânca sănătos, care înseamnă să investim în nutrienți – în vitamine, minerale, enzime, care ajung în organismul nostru și construiesc această imunitate care ne protejează de apariția bolilor cronice, inclusiv de cancer” este de părere Anamaria Șerban Iulian.
De asemenea, ea ne spune că sistemul imunitar produce un milion de anticorpi într-un minut, iar acesta este principalul motiv pentru care ar trebui să investim în acest sistem, alegând să mâncăm sănătos. „Imunitatea face diferența dintre cum ne afectează o simplă răceală, ne poate ține o zi sau două ori ne poate ține la pat două-trei săptămâni, în funcție de cum reacționează fiecare individ. De asemenea, imunitatea face diferența dintre o leziune malignă și una benignă”.
Proteine
Proteinele au în componență amino-acizi, care ajută, de la reproducerea anticorpilor, până la repararea țesuturilor. Totodată, ele sunt importante pentru eficientizarea imunității și pentru producerea de hormoni și enzime importante pentru organism. „Peștele și carnea consumate în combinație cu leguminoase, cu cereale – linte cu hrișcă sau orez, porumb cu mazăre”, sfătuiește nutriționistul. Alte alimente bogate în proteine sunt cele din gama iaurturilor, brânza, ouăle, fasolea, nucile, bananele.
Grăsimile
„De grăsimi sănătoase avem nevoie în fiecare zi, în special creierul, deoarece 2/3 din creierul nostru, membranele noastre celulare sunt formate din acizi omega-3, omega-9, omega-6, iar acestea au efect analgezic, antiinflamator și ne ajută organismul să funcționeze optim”, susține nutriționistul.
Exemple de grăsimi sănătoase – nuci, semințe, pește, avocado.
Anamaria Șerban ne sfătuiește să consumăm salate cu semințe de in, semințe de cânepă, de chia, de dovleac, să consumăm nuci care sunt bogate în omega-3.
Probiotice
„De multă vreme se vorbește despre probiotice și ce pot să facă ele bine pentru organism. Ne protejează porțile de intrare în organism, cum e cea digestivă, cea respiratorie, de substanțe care ne pot face rău. Există studii clinice care arată că o floră intestinală sănătoasă poate să influențeze inclusiv starea de spirit a unui om.”
Surse de probiotice sau „bacterii vii” sunt iaurturile, kefirul, sana.
Vitamine
Toate fructele și legumele conțin vitaminele și mineralele recomandate zilnic, de aceea, este indicat ca la fiecare masă să avem o porție de fructe și legume.
„Vitamina C este minunată – stă la baza tuturor proceselor care au loc în organism, iar alături de vitaminele din gama B dă energie, este antiinflamatoare , antivirală, iar efectul antioxidant este potențat de vitamina A, vitamina B, minerale (seleniu și zinc).”
O bogată sursă de vitamina C sunt citricile, dar și căpșunile, ardeiul gras roșu, kiwi și conopida.
„Alimentele, cu cât sunt mai colorate în starea lor naturală, cu atât sunt mai bogate în antioxidanți și vitamine. Trebuie să aveți mereu în casă congelate fructele de pădure, pe care copiii le pot savura dimineața cu iaurt” sfătuiește medicul.
În loc să ne repezim la sertarul cu medicamente, putem încerca următoarele tratamente naturiste cu efect analgezic și antiinflamator – cătina, aloe vera și ghimbirul.
Nutriționistul avertizează asupra unui mare pericol – „cantitatea excesivă de zahăr, grăsimi și sare pe care o consumăm poate spori evoluția bolilor. Trebuie să ne ferim de fumat și de zahăr, în exces, deoarece stimulează inflamația cronică, inflamație care este substartul modificărilor ce pot apărea în organism. Apoi, să evităm dietele bogate în grăsimi saturate, nu pentru că nu am avea nevoie de ele, ci pentru că, în exces, produc obezitate – care este legată de multe tipuri de cancer. Studiile clinice au demonstrat acest lucru.”
Un alt factor este stresul cronic care stă la baza tuturor bolilor cronice, adaugă specialistul.
Alimentele rafinate sau procesate sunt și ele de vină, nu doar pentru numărul kilogramelor și riscul de obezitate, dar și pentru bolile cronice sau inflamatorii – „covrigeii, produsele de patiserie, de fast-food, ciocolata”, exemplifică Anamaria Șerban.
În concluzie, un stil de viață sănătos nu înseamnă doar să avem grijă la ceea ce mâncăm, ci trebuie să facem și mișcare ori de câte ori avem ocazia, să nu fim stresați și să gândim pozitiv.
Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…
Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…