”Știam că am noduli la sâni dar am amânat vizita la medic”. Cât de importante sunt mamaografiile în lupta împotriva cancerului mamar şi de la ce vârstă ar trebui făcute regulat

Fiecare femeie ar trebui să-și autoexamineze sânii o dată pe lună, iar cele trecute de 40 de ani să facă în fiecare an o mamografie.
Însă, lipsa banilor, a timpului sau frica le determină pe multe femei să amâne vizita la medic. E și cazul Mihaelei Ilascu (53 de ani) care, deși știa că are noduli la ambii sâni a evitat să meargă la doctor. ”Nu îmi făcusem niciodată o mamografie chiar dacă mi-am autoexaminat sânii și am observat că am noduli la ambii. Lipsa timpului, a banilor m-au făcut să mă neglijez”, povestește Mihaela Ilascu. Însă, imediat ce aflat de o caravană în cadrul căreia femeile pot beneficia de examinarea clinică gratuită a sânilor, nu a mai stat pe gânduri. ”Medicii de acolo m-au consultat și mi-au dat o trimitere pentru mamografie. Din fericire, nu a fost nimic grav dar medicul mi-a recomandat să-mi autoexaminez periodic sânii și să merg să repet mamografia o dată pe an.”
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer împreună cu Pfizer România au ajutat 115 femei cu suspiciune de cancer de sân să-şi facă gratuit analize detaliate, respectiv mamografii sau ecografii, pentru stabilirea unui diagnostic în cadrul campaniei “People to people”. Femeile cuprinse în campanie sunt din mediul rural şi oraşe mici, din cinci judeţe ale ţării (Argeş, Galaţi, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman).
O componentă importantă a campaniei din 2014 a fost o caravană care s-a desfăşurat la sate, în lunile octombrie şi noiembrie. În cadrul acestei caravane, femeile din mediul rural au beneficiat de examinarea clinică gratuită a sânilor. Caravana a fost realizată cu sprijinul unor medici rezidenți și studenți la medicină în ani terminali – voluntari în proiectul Împreună pentru Sănătatea Rurală.
Dintre femeile participante la testări, 70% au efectuat mamografii şi 30% ecografii mamare. Rezultatele au fost destul de îngrijorătoare, 43% dintre femei fiind descoperite cu probleme de sănătate a sânilor. Astfel:
– 10% dintre femei au primit recomandarea de a face biopsie şi/sau examen oncologic amănunţit
– 33% dintre femei au primit recomandarea de a face un examen ginecologic şi endocrinologic complet
Tuturor femeilor li s-a recomandat un examen mamografic şi/sau ecografic periodic.
Campania a adus încă o dată în atenţie importanţa screening-ului în depistarea precoce a cancerului de sân, al treilea cel mai frecvent tip de cancer din România (după cancerul pulmonar şi cel colorectal). Anual, în România mor 3 244 de femei din cauza cancerului de sân. O pacientă depistată însă din timp cu cancer de sân are o rată de supravieţuire de 90%.
Screening-ul cancerului presupune diagnosticul la o populaţie fără simptome, într-un stadiu precoce de boală.
Recomandări importante în prevenție:
1. Autoexaminarea lunară a sanilor. Începând încă din adolescență, toate femeile ar trebui să își examineze lunar sânii, de preferat la o săptămână după apariția ciclului menstrual. Autoexaminarea se face în fața oglinzii. Lucrurile care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înauntru, secreții.
2. Controlul la medic. Vizita la medic pentru controlul sânilor trebuie efectuată o dată la trei ani până la vârsta de 40 de ani și o dată pe an după vârsta de 40 de ani.
3. După vârsta de 40 de ani, femeile ar trebui să efectueze anual o mamografie și să beneficieze de examinarea clinică a sânilor.

Recent Posts

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

20 de minute ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

51 de minute ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

o oră ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

2 ore ago

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

2 ore ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

3 ore ago

Citeste si: