Știai că mănânci de 5 ori mai multă sare decât este recomandat? Cum limitezi consumul?

Atunci când este consumată în cantități moderate, sarea aduce beneficii importante pentru sănătatea generală a organismului nostru. Aceasta este sursa principală de sodiu, un mineral indispensabil.

Odată cu timpul, însă, sarea a început să fie folosită în cantități tot mai mari, pentru conservare și gust puternic.

În zilele noastre, majoritatea produselor care se găsesc în comerț au un adaos de sare, ceea ce înseamnă că ne depășim cu mult doza zilnică recomandată, care este de numai 2 grame.

Ce alimente eviți pentru a reduce consumul?

Mihail Pautov, renumit medic român, dezvăluie câteva lucruri importante despre sare și consumul acesteia.

Pentru a limita consumul de sare trebuie să eviți următoarele alimente:

  • mezeluri
  • sosuri din comerț
  • covrigei, snack-uri, chipsuri
  • brânzeturi procesate
  • semipreparate
  • produse congelate
  • produsele intens procesate din comerț

Cum scapi de dependența de sare?

„Receptorii tăi gustativi aflați pe limbă sunt foarte adaptabili. Daca pui sare în exces în mâncare, receptorii se vor adapta si se vor atrofia la acest gust. Concret, cu cat pui mai multă sare în mâncare cu atat receptorii tăi vor deveni mai “nesimtiți” sau mai leneși. Pentru a îi aduce înapoi la simțuri, renunță complet la sare pentru o săptămână. Ulterior readaugă treptat foarte puțină sare in mâncare, si vei avea impresia ca ai revenit la cantitățile anterioare, dar cu mult mai puțin adaos”, a explicat Mihail Pautov, medic, pe propriul blog.

Ce se întâmplă cu organismul dacă mănânci prea multă sare?

„În primul rând, ar trebui să știi ce înseamnă prea multă sare. Cantitatea zilnică recomandată este de maximum 2,300 miligrame, adică o linguriță plină (2).

Iată care pot fi efectele negative ale unui consum excesiv de sare:

  • hipertensiune
  • afecțiuni cardiovasculare
  • retenție de apă și îngrășare

Faptul că multe produse pe care le cumperi conțin deja foarte multă sare nu înseamnă că trebuie să le eviți complet, ci doar să fii conștient(ă) și să limitezi, pe cât posibil, consumul de alimente procesate. Încearcă, în schimb, să introduci cât mai multă hrană neprocesată și naturală în dieta ta, cu accent pe fructe și legume proaspete”, adaugă medicul.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

8 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

9 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

9 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

10 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

10 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

10 ore ago

Citeste si: