Sari la conținut

Știai că după 50 de ani trebuie să bei mai multă apă? Află câtă apă trebuie să bei pentru o hidratare optimă

hidratare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Hidratare dupa 50 de ani

După 50 de ani, trebuie să bei mai multă apă. Chiar dacă regula celor opt pahare este o estimare aproximativă generală, majoritatea oamenilor nu beau această cantitate.

Scăderea treptată a funcției renale este doar unul dintre multele motive pentru care adulții în vârstă sunt mai predispuși la deshidratare.

Trebuie să bei mai multă apă pentru o corectă lubrefiere a articulațiilor, pentru a-ți modera temperatura corpului și pentru a-ți elibera corpul de deșeuri.

După ce împlinești 50 de ani, trebuie să bei mai multă apă. Iată de ce

Jamie Koll, expert în ingrediente non-toxice la Girls Who Eat, spune că bărbații ar putea avea nevoie de până la 15 căni, iar femeile 11 căni de apă, în funcție de nivelul lor de activitate, greutate și climă.

„Pe măsură ce înaintați în vârstă, este posibil să aveți nevoie să beți mai multă apă decât ați făcut cu ani în urmă. „Cantitățile de apă vor varia de la persoană la persoană și factori suplimentari, cum ar fi medicamentele și sănătatea rinichilor”, a spus ea.

Începând cu vârsta de 40 de ani, rinichii tăi încep să-și piardă capacitatea de a conserva apa, ceea ce face dificilă menținerea echilibrului fluidelor din organism, potrivit unui articol din 2023 în Nutrients. Acest declin se accelerează după vârsta de 65 de ani.

deshidratarea cronică
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Alte motive pentru care adulții în vârstă trebuie să bea mai multă apă

  • Adulții în vârstă tind să ia multe medicamente care pot fi deshidratante. Metformina și medicamentele similare utilizate pentru tratarea diabetului vă afectează nivelul de hidratare, deoarece vă fac să urinați mai des. Aceste medicamente și laxative pot provoca, de asemenea, diaree care vă poate deshidrata. Inhibitorii ECA utilizați pentru tratarea tensiunii arteriale pot reduce nevoia de a bea apă, iar diureticele utilizate și pentru tensiunea arterială reduc cantitatea de lichid din vasele de sânge.
  • Adulții în vârstă care trăiesc singuri sau în instituțiile de îngrijire a bătrânilor ar putea avea dificultăți să se miște sau să aibă probleme cu înghițirea, ceea ce face mai dificil să obțină acel pahar sau două de apă în plus între mese. Persoanele cu incontinență urinară își pot restricționa voluntar aportul de apă, iar adulții în vârstă cu demență ar putea uita să bea lichide adecvate pentru a preveni deshidratarea.
  • Pe măsură ce articulațiile trec prin mai mulți ani de uzură, cartilajul care vă protejează articulațiile începe să se deterioreze. Cartilajul este format din 80% apă, iar atunci când sunteți deshidratat, riscați ca organismul să tragă lichidul din articulații pentru a susține alte funcții.

Cum să te menții hidratat

Deoarece nevoile de hidratare pot diferi de la persoană la persoană, Jamie Koll sugerează să vă consultați cu medicul pentru a vedea cât de mult lichide este cel mai bine să consumați zilnic.

Nu este suficient să bei lichide numai atunci când ți-e sete. S-ar putea să fie nevoie să bei mai multă apă între mese pentru a rămâne hidratat corespunzător. Urina vă poate oferi un indiciu despre nivelul de hidratare. Urina închisă la culoare este adesea un semn de deshidratare, dar observați și dacă vă simțiți mai obosit, amețit sau confuz.

  • Poate fi o corvoadă să țineți evidența câtă apă beți în fiecare zi, dar păstrarea acelei sticle de apă de jumătate de litru vă poate ajuta să măsurați cât ați consumat pe parcursul zilei.
  • De asemenea, vă puteți urmări consumul de apă prin aplicații specifice de pe telefon sau alte aplicații de wellness care vă urmăresc nutriția sau exercițiile fizice.
  • Dacă nu îți place apa, află că multe fructe și legume au un conținut ridicat de apă care te poate menține hidratat.
  • Evită să te hidratezi din cofeină sau alcool, deoarece ambele te vor deshidrata.
  • Adaugă un strop de lămâie sau lime pentru a adăuga un pic de gust, sau infuzează apa cu castraveți și mentă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel