Sari la conținut

Știai că ce mănânci la 40 de ani îți decide calitatea vieții la 70 de ani? Află care sunt cele mai sănătoase diete

alimente benefice
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Dieta sanatoasa

Dieta la 40 de ani. Un nou studiu sugerează că efectele unei diete de calitate se extind mult în viitor. Astfel, adoptarea și menținerea unei diete sănătoase la mijlocul vârstei ar putea fi benefică pentru o viață de înaltă calitate la 70 de ani.

Persoanele care au o dietă sănătoasă în vârstă de 40 de ani au între 43% și 84% șanse de a experimenta o funcționare fizică și mentală robustă la 70 de ani, comparativ cu cei care nu și-au acordat prioritate alimentației, potrivit celui mai recent studiu.

Dieta de la 40 de ani decide calitatea vieții la 70 de ani

Astfel, persoanele care au consumat cantități mai mari de fructe, legume, cereale integrale, grăsimi nesaturate, nuci, leguminoase și lactate cu conținut scăzut de grăsimi au prezentat semne de îmbătrânire sănătoasă.

În schimb, cei cu un aport mai mare de grăsimi trans, sodiu, carne totală și carne roșie și procesată au avut șanse reduse de îmbătrânire sănătoasă.

„Oamenii care au aderat la modele alimentare sănătoase la mijlocul vârstei, în special cele bogați în fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase, au avut mult mai multe șanse de a obține o îmbătrânire sănătoasă.

Acest lucru sugerează că ceea ce mănânci la mijlocul vârstei poate juca un rol important în modul în care bine îmbătrânești”, a spus Anne-Julie Tessier, potrivit medicaldaily.com.

Acest studiu este unic, deoarece implică impactul asupra îmbătrânirii sănătoase. Cercetătorii definesc îmbătrânirea sănătoasă nu numai ca fiind lipsită de boli, ci și ca având capacitatea de a trăi independent și de a se bucura de o calitate înaltă a vieții.

Studiul a examinat 106.000 de participanți în vârstă de 39 de ani sau mai mult, fără boli cronice, la începutul cercetării în 1986. Până în 2016, aproape jumătate dintre participanți au murit și doar 9,2% au trăit peste 70 de ani fără boli cronice, menținând în același timp o stare fizică, cognitivă bună, și sănătatea mintală.

Cercetătorii au comparat îmbătrânirea sănătoasă a participanților pe baza aderării lor la opt modele alimentare sănătoase stabilite în studii științifice anterioare. Ei au descoperit apoi că Indicele de alimentație sănătoasă alternativă, care urmează îndeaproape Ghidurile dietetice pentru americani, a arătat cea mai puternică corelație cu îmbătrânirea sănătoasă.

Cele mai sănătoase diete

Participanții din chintila superioară a acestui model alimentar au avut 84% mai multe șanse de a obține o îmbătrânire sănătoasă, comparativ cu cei din chintila inferioară.

  • Dieta cu hiperinsulinemie a fost legată de o probabilitate cu 78% mai mare de îmbătrânire sănătoasă,
  • Dieta de sănătate planetară a arătat asocieri de 68%,
  • Dieta mediteraneană a arătat asocieri de 67%,
  • Dieta DASH a fost asociată cu o probabilitate de 66% de îmbătrânire sănătoasă,
  • Dieta MIND cu 59%
  • Modelul empiric alimentar inflamator cu 58%.

O asociere ceva mai puțin puternică a fost găsită pentru dieta sănătoasă pe bază de plante, care a arătat o probabilitate de 43% de îmbătrânire sănătoasă.

„O descoperire care a ieșit în evidență a fost asocierea dintre dieta sănătății planetare și îmbătrânirea sănătoasă. Această dietă se bazează pe raportul Comisiei EAT Lancet care pune accent pe fructe, legume, cereale integrale, proteine ​​vegetale și grăsimi sănătoase din surse durabile.

Faptul că a apărut ca unul dintre cele mai importante modele de alimentație asociate cu îmbătrânirea sănătoasă este deosebit de interesant, deoarece susține faptul că putem mânca o dietă care poate aduce beneficii atât sănătății noastre, cât și planetei”, a mai spus Tessier.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel