Sari la conținut

Știai că boala Alzheimer poate începe cu zeci de ani înainte să-ți dai seama? 4 semne timpurii trecute ușor cu vederea

boala Alzheimer
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome ale bolii Alzheimer

Cu toate că Boala Alzheimer afectează în primul rând persoanele cu vârsta peste 65 de ani, niciodată nu este prea devreme pentru a fi conștienți de semnele de avertizare ale acestei tulburări cerebrale comune.

Milioane de oameni trăiesc cu Alzheimer, boală care erodează încet memoria, abilitățile cognitive și capacitatea de a îndeplini sarcini simple.

Simptomele acestei afecțiuni pot fi detectate cu ani buni înainte ca lucrurile să se deteriorizeze în mod evident.

„Boala Alzheimer începe de fapt în creier cu zeci de ani înainte de a avea orice simptom”, a spus recent pe TikTok dr. Daniel Amen, un psihiatru dublu certificat de consiliu și cercetător în imagistică cerebrală din California.

Dr. Amen dezvăluie patru semnale roșii care pot semnala că creierul tău are probleme și mai mulți factori de risc pe care ar trebui să-i abordezi imediat.

Semne timpurii de Alzheimer: 1. Memoria slabă

Dr. Amen a spus că primul semn de avertizare este că memoria funcționează mai prost decât era cu 10 ani în urmă.

În timp ce uitarea ocazională este o parte normală a îmbătrânirii, persoanele cu demență se luptă să-și amintească evenimentele recente, conversațiile sau detaliile majore.

Hipocampul, o regiune a creierului responsabilă pentru formarea de noi amintiri, este una dintre primele zone afectate de Alzheimer.

Semne timpurii de Alzheimer: 2. Judecata slabă și impulsivitate

Deteriorarea lobilor frontali, domenii cheie pentru luarea deciziilor și raționament, poate duce la dificultăți în înțelegerea riscurilor, abordarea problemelor de zi cu zi și gestionarea finanțelor.

Este „ca și cum creierul tău rămâne fără baterie”, a explicat dr. Amen.

@docamen

Warning signs your brain health might not be in the best standing..

♬ original sound – BrainMD

Semne timpurii de Alzheimer: 3. Durată scurtă de atenție

Persoanele cu Alzheimer pot avea dificultăți în a se concentra sau a acorda atenție suficient de mult pentru a îndeplini sarcinile care erau cândva simple.

Dr. Amen a spus că acest lucru se întâmplă atunci când „distractibilitatea – nu ca ADHD pe care l-ai avut toată viața – pare să se accelereze”.

Distractibilitatea este incapacitatea de a-și susține atenția sau interesul, care este deviată rapid de la un subiect la altul: un simptom al unei varietăți de tulburări mentale, cum ar fi tulburarea maniacală, schizofrenia sau stările de anxietate.

Semne timpurii de Alzheimer: 4. O prostă dispoziție permanentă

Cercetările au descoperit că până la jumătate dintre pacienții cu Alzheimer suferă de simptome depresive, ceea ce este mult mai mult decât populația generală.

Pacienții experimentează frecvent schimbări emoționale, cum ar fi iritabilitate sau schimbări severe de dispoziție și au adesea mai puțin control asupra sentimentelor lor, deoarece boala afectează zonele creierului responsabile de reglarea emoțiilor, potrivit NY Post.

Ei pot deveni confuzi sau îngrijorați de schimbare sau de situații care îi scot în afara zonei lor de confort.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel