Din cuprinsul articolului
Pensie pentru românii care au lucrat în străinătate. Am lucrat în mai multe ţări din UE şi în curând mă voi pensiona. Unde trebuie să depun cererea de pensionare pentru limită de vârstă?
Europa.eu oferă răspunsuri la unele dintre cele mai frecvente întrebări ale celor care lucrează sau au lucrat în afara țării natale și se pregătesc să intre în perioada de pensionare.
Pentru mulți români care au muncit în străinătate înainte de aderarea României la Uniunea Europeană, o întrebare frecventă este dacă contribuțiile lor la fondul de asigurări sociale din România vor fi luate în considerare în stabilirea drepturilor de pensie. Răspunsul este da. Regulile europene privind coordonarea sistemelor de securitate socială garantează că aceste contribuții nu vor fi pierdute.
Dacă aţi lucrat în mai multe ţări din UE, aţi acumulat probabil drepturi de pensie în fiecare dintre ele. În mod normal, cererea de pensionare se depune în ţara în care locuiţi sau în ţara în care aţi lucrat ultima dată. Ţara respectivă va răspunde de tratarea cererii şi va aduna toate dosarele atestând contribuţiile pe care le-aţi plătit în toate ţările în care aţi lucrat.
Dacă nu aţi lucrat niciodată în ţara în care locuiţi, trebuie să depuneţi cererea la casa de pensii din ultima ţară în care aţi lucrat. Aceasta se va ocupa integral de dosarul dumneavoastră de pensionare.
O altă întrebare comună este ce se întâmplă dacă vârsta de pensionare diferă de la o țară la alta. De exemplu, într-o țară puteți avea dreptul de a ieși la pensie la 60 de ani, în timp ce în alta la 67. Este important să obțineți informații din toate țările în care ați lucrat cu privire la schimbările care vor afecta drepturile dumneavoastră de pensie în funcție de data la care doriți să ieșiți la pensie.
În ceea ce privește pensiile de urmaș (pentru soți/soții sau orfani), regulile sunt aceleași ca și în cazul pensiilor pentru limită de vârstă sau de invaliditate. Aceste pensii se păstrează indiferent în ce țară din Uniunea Europeană locuiește urmașul.
În concluzie, pentru românii care lucrează în străinătate și se apropie de vârsta de pensionare, este important să fie informați cu privire la drepturile lor și să-și depună cererile în conformitate cu regulile stabilite de autoritățile naționale și europene.
La Spitalul de Psihiatrie Socola din Iași a fost inițiată o anchetă privind suspiciuni de…
Imagini surprinse în Spitalul Municipal Oltenița, în care lilieci zboară printr-un salon pentru copii, au…
Pe 5 noiembrie, credincioșii îi cinstesc pe Sfinții Mucenici Galaction și Epistimi, considerați ocrotitori ai…
În timp ce statul într-un picior poate părea un joc din copilărie, acesta poate dezvălui…
O masă caldă pentru copiii din zone defavorizate. Centrele E.G.A.L. oferă copiilor din comunități vulnerabile…
Secretul unei vieți bune. Prof. Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care este secretul unui trai…