Categories: Stil de viaţă

Știai că ai dreptul la pensie din toate țările europene unde ai lucrat, cumulativ

Pensie pentru românii care au lucrat în străinătate. Am lucrat în mai multe ţări din UE şi în curând mă voi pensiona. Unde trebuie să depun cererea de pensionare pentru limită de vârstă?

Europa.eu oferă răspunsuri la unele dintre cele mai frecvente întrebări ale celor care lucrează sau au lucrat în afara țării natale și se pregătesc să intre în perioada de pensionare.

Contribuțiile la Fondul de Asigurări Sociale și drepturile de pensie

Pentru mulți români care au muncit în străinătate înainte de aderarea României la Uniunea Europeană, o întrebare frecventă este dacă contribuțiile lor la fondul de asigurări sociale din România vor fi luate în considerare în stabilirea drepturilor de pensie. Răspunsul este da. Regulile europene privind coordonarea sistemelor de securitate socială garantează că aceste contribuții nu vor fi pierdute.

Depunerea cererii de pensie în mai multe țări

Dacă aţi lucrat în mai multe ţări din UE, aţi acumulat probabil drepturi de pensie în fiecare dintre ele. În mod normal, cererea de pensionare se depune în ţara în care locuiţi sau în ţara în care aţi lucrat ultima dată. Ţara respectivă va răspunde de tratarea cererii şi va aduna toate dosarele atestând contribuţiile pe care le-aţi plătit în toate ţările în care aţi lucrat.

Dacă nu aţi lucrat niciodată în ţara în care locuiţi, trebuie să depuneţi cererea la casa de pensii din ultima ţară în care aţi lucrat. Aceasta se va ocupa integral de dosarul dumneavoastră de pensionare.

O altă întrebare comună este ce se întâmplă dacă vârsta de pensionare diferă de la o țară la alta. De exemplu, într-o țară puteți avea dreptul de a ieși la pensie la 60 de ani, în timp ce în alta la 67. Este important să obțineți informații din toate țările în care ați lucrat cu privire la schimbările care vor afecta drepturile dumneavoastră de pensie în funcție de data la care doriți să ieșiți la pensie.

Pensiile de urmaș

În ceea ce privește pensiile de urmaș (pentru soți/soții sau orfani), regulile sunt aceleași ca și în cazul pensiilor pentru limită de vârstă sau de invaliditate. Aceste pensii se păstrează indiferent în ce țară din Uniunea Europeană locuiește urmașul.

În concluzie, pentru românii care lucrează în străinătate și se apropie de vârsta de pensionare, este important să fie informați cu privire la drepturile lor și să-și depună cererile în conformitate cu regulile stabilite de autoritățile naționale și europene.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

9 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

10 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

10 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

11 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

11 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

11 ore ago

Citeste si: