Sari la conținut

Știai că ai dreptul la pensie din toate țările europene unde ai lucrat, cumulativ

prima pensie
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
pensie

Pensie pentru românii care au lucrat în străinătate. Am lucrat în mai multe ţări din UE şi în curând mă voi pensiona. Unde trebuie să depun cererea de pensionare pentru limită de vârstă?

Europa.eu oferă răspunsuri la unele dintre cele mai frecvente întrebări ale celor care lucrează sau au lucrat în afara țării natale și se pregătesc să intre în perioada de pensionare.

Contribuțiile la Fondul de Asigurări Sociale și drepturile de pensie

Pentru mulți români care au muncit în străinătate înainte de aderarea României la Uniunea Europeană, o întrebare frecventă este dacă contribuțiile lor la fondul de asigurări sociale din România vor fi luate în considerare în stabilirea drepturilor de pensie. Răspunsul este da. Regulile europene privind coordonarea sistemelor de securitate socială garantează că aceste contribuții nu vor fi pierdute.

Depunerea cererii de pensie în mai multe țări

Dacă aţi lucrat în mai multe ţări din UE, aţi acumulat probabil drepturi de pensie în fiecare dintre ele. În mod normal, cererea de pensionare se depune în ţara în care locuiţi sau în ţara în care aţi lucrat ultima dată. Ţara respectivă va răspunde de tratarea cererii şi va aduna toate dosarele atestând contribuţiile pe care le-aţi plătit în toate ţările în care aţi lucrat.

Dacă nu aţi lucrat niciodată în ţara în care locuiţi, trebuie să depuneţi cererea la casa de pensii din ultima ţară în care aţi lucrat. Aceasta se va ocupa integral de dosarul dumneavoastră de pensionare.

O altă întrebare comună este ce se întâmplă dacă vârsta de pensionare diferă de la o țară la alta. De exemplu, într-o țară puteți avea dreptul de a ieși la pensie la 60 de ani, în timp ce în alta la 67. Este important să obțineți informații din toate țările în care ați lucrat cu privire la schimbările care vor afecta drepturile dumneavoastră de pensie în funcție de data la care doriți să ieșiți la pensie.

Pensiile de urmaș

În ceea ce privește pensiile de urmaș (pentru soți/soții sau orfani), regulile sunt aceleași ca și în cazul pensiilor pentru limită de vârstă sau de invaliditate. Aceste pensii se păstrează indiferent în ce țară din Uniunea Europeană locuiește urmașul.

În concluzie, pentru românii care lucrează în străinătate și se apropie de vârsta de pensionare, este important să fie informați cu privire la drepturile lor și să-și depună cererile în conformitate cu regulile stabilite de autoritățile naționale și europene.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel