Din cuprinsul articolului
Ștevia și leurda sunt două plante de care ar trebui să abuzăm, ori de câte ori avem ocazia. Vin direct din farmacia naturii.
Compoziția leurdei o recomandă într-o gamă largă de afecțiuni, de la hipertensiunea arterială, ateroscleroză, diaree și constipație, până la utilizări externe, în reumatism, pentru răni sau eczeme. În afară de miros și gust, leurda a preluat de la usturoi și proprietățile terapeutice, asigurate de bogăția de nutrienți, atât de utili organismului, la ieşirea din iarnă: vitaminele A și C, sulfură de alil (substanța care-i imprimă gustul și mirosul specific usturoiului), ulei eteric, săruri minerale de calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru și adenozina (compus care reduce colesterolul și împiedică formarea cheagurilor).
În gută și artrită, se pun cataplasme din frunzele tocate într-un mojar de porțelan și învelite, apoi în tifon. În afecțiunile cardiovasculare cu colesterol mărit, se fac cure de trei săptămâni, primăvara, cu două porții zilnice de salată din frunze cât mai proaspete. În restul anului se pot face cure, de câte o lună, cu ulei de leurdă, două lingurițe, de trei ori pe zi, înainte de masă.
Ştevia este bogată în minerale esențiale, calciu, magneziu, fier și potasiu, dar și în vitaminele B, K şi C. Se consumă crudă, în salate, dar şi în supe, ciorbe, sau pur şi simplu tocată, cel mai des în asociere cu orezul, ca mâncare.
lată alte câteva beneficii ale șteviei: previne instalarea asteniei de primăvară, combate stresul oxidativ, iar conținutul bogat de fier o recomandă în anemii.
Reglează glicemia, tratează rănile și afecțiunile gingivale, datorită puternicului ei efect antibacterian, şi combate constipația, datorită conținutului de fibre. Stimulează tranzitul gastro-intestinal, ajută la eliminarea reziduurilor alimentare, stimulează eliminarea bilei şi favorizează digestia.
Rețineți! Ştevia este contraindicată mamelor care alăptează, din cauza compuşilor antrachinonici care ajung în lapte și pot cauza diaree sugarului.
Sucul din rădăcină de ștevie este un bun adjuvant în tuse, pneumonie şi tuberculoză.
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…