Din cuprinsul articolului
Fibrilaţia atrială este o aritmie frecventă ce apare în special la persoane în vârstă. În mod normal bătăile inimii sunt ritmice. În fibrilaţia atrială semnale electrice anormale determină camerele superioare ale inimii, numite atrii, saă tremure sau să fibrileze. O inimă aflată în fibrilaţie nu poate pompa tot atât de mult sânge ca una normală.
Fibrilaţia atrială creşte riscul pentru accidentul vascular cerebral deoarece inima în fibrilaţie face ca sângele să se acumuleze la nivelul atriilor. Această acumulare poate duce frecvent la formarea de cheaguri în atrii. Dacă inima pompează acest cheag în circulaţie, acesta poate ajunge la nivelul creierului. Cheagul poate bloca fluxul sângelui către creier, determinând producerea unui accident vascular cerebral.
Deşi nu este o procedură nouă, angioplastia coronariană nu este o modalitate de tratament des folosită. Angioplastia coronariană reprezintă procedeul de deschidere a arterei coronare stenozate (îngustate) cu ajutorul unui balon care se umflă la acest nivel. În ceea ce vă privește, procedura în sine se aseamănă cu cea efectuată pentru coronarografie.
După deschiderea arterei coronare cu ajutorul balonului, se va monta la acest nivel un stent.
Acesta reprezintă un tub sub formă de rețea metalică cilindrică, având capacitatea de a menține vasul de sange deschis.
Un studiu amplu a demonstrat însă că pacienţii cu fibrilaţie atrială care au optat pentru stent coronarian au au avut rezultate mai bune decât cei care au folosit doar medicamente. În timpul studiului, pacienţii cu stent coronarian au avut ceeaşi rată de accidente vasculare ca persoanele care nu aveau fibrilaţie atrială.
Cum decurge procedura de angioplastie coronariană?
Angioplastia poate fi practicată prin incizie chirurgicală sau pe cale transcutanată:
De obicei procedura dureaza intre 1 ora si jumatate si 2 ore si jumatate, dar pregatirea si recuperarea face ca aceasta sa dureze cateva ore. Pacientul poate ramane in spital sub observatie medicala peste noapte, dupa angioplastie.
Complicatiile grave ale angioplastiei pe cale transcutanata (obturarea arterei prin clivajul peretelui sau hematom, hemoragie) sunt rare. Dupa o vreme, poate uneori sa reapara o noua ingustare (restenoza): ea este atunci tratata, in mod obisnuit cu succes, printr-o noua angioplastie.
In cazurile de restenoze coronare, relativ frecvente, tehnicile de reparare s-au diversificat azi:
Cateterismul cardiac și angioplastia sunt proceduri medicale comune în care incidența complicațiilor este rară, dar, ca și în orice altă intervenție efectuată la nivelul inimii, pot apărea probleme medicale serioase, chiar fatale.
Printre complicațiile legate de procedură se numără:
Alte complicații mai puțin intâlnite includ:
Riscul complicațiilor este mai ridicat în cazul:
Este esențial să retineti că angioplastia și stentul reprezintă un tratament eficient numai în condițiile în care vă tratați în paralel factorii de risc coronarian (prin scădere în greutate, oprirea fumatului, scăderea lipidelor și glicemiei, controlul tensiunii arteriale).
În caz contrar, există un risc important de restenozare (reîngustare) a arterei dilatate!
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…