Din cuprinsul articolului
Steatoza hepatică, cunoscută și sub numele de boala ficatului gras, este printre cele mai frecvente boli hepatice cu care ne confruntăm în ultimii ani. Această afecțiune este des asociată cu stilul de viață modern, activitate fizică redusă, sedentarism și o alimentație bogată în grăsimi și săracă în fibre. (P)
Ficatul transformă zaharurile în grăsimi pentru a le folosi la nevoie. În cazul în care aportul de zaharuri și grăsimi este foarte ridicat, ficatul produce și stochează grăsimile în exces.
Existența unui nivel mic de grăsime în ficat este normală. Însă când acest nivel depășește 5 – 10% din ficat, atunci se poate diagnostica ficatul gras.
Ficatul este cunoscut ca fiind “un organ tăcut”, astfel că pacienții care suferă de ficat gras nu dezvoltă simptome evidente decât în stadiile mai avansate ale bolii.
Cu toate că majoritatea pacienților sunt asimptomatici, neprezentând simptome specifice, apar totuși câteva manifestări:
Sursă foto: National Cancer Institute / Unsplash.com
De cele mai multe ori, aceasta este depistată la analizele de rutină, când se observă valori modificate ale enzimelor hepatice. Totodată, în primele stadii ale bolii, valorile crescute ale transaminazelor din sânge reprezintă un indicator relevant. În stadiul avansat, steatoza poate fi observată la o ecografie abdominală de rutină.
Pentru a determina gradul exact de lezare hepatică se poate apela și la funcția CAP (parametrul de atenuare controlată) a aparatului FibroScan. Grație acestei funcții medicii specialiști pot primi valori fixe, pe care le încadrează ulterior ca fiind steatoză ușoară, moderată sau severă.
Probabil aceasta este cea mai frecventă întrebare pe care și-o pun pacienții sau cei care află de această afecțiune hepatică. Răspunsul este însă unul foarte îmbucurător, dar care necesită multă voință.
În ceea ce privește adjuvantele hepatice, medicii specialiști au amintit importanța silimarinei standardizate.
Primul pas în diminuarea simptomelor este reprezentat de o serie de schimbări în stilul de viață al pacientului. Printre aceste schimbări putem regăsi:
În ceea ce privește adjuvantele hepatice mecamentoase, medicii specialiști recomandă curele prelungite de Lagosa drajeruri de 150 mg cu silimarină standardizată.
Silimarina standardizată este un produs dovedit și recunoscut de Ministerul Sănătații ca medicament.
Lagosa este singurul medicament fără prescripție medicală care conține extract standardizat de silimarină. Lagosa poate proteja ficatul de efectele substanțelor toxice și poate stimula capacitatea regenerativă a acestuia
Află mai multe despre Lagosa si acțiunile benefice ale silimarinei standardizate în lupta cu steatoza hepatică și alte afecțiuni hepatice pe Lagosa.ro.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…