Sari la conținut

Statutul Elevului 2024, publicat în Monitorul Oficial. Printre noutățile anului școlar 2024 – 2025: sala de detenție, lipsa telefonului mobil

sala de detenție
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Sala de detenție, introdusă OFICIAL în școlile din România

Noul Statut al Elevului a fost publicat în Monitorul Oficial. Acesta se referă la ordinul ministrului educației numărul 5.707 din 1 august 2024. Mai jos, prezentăm actualizările pentru elevi începând cu anul universitar 2024-2025.

Edupedu.ro a scris că sala de detenție este introdusă oficial în școlile din România prin noul Statut al Elevului care urmează să intre în vigoare din septembrie anul acesta. Fiecare școală își va organiza spațiul și procedura de supraveghere a elevilor care deranjează orele, potrivit unei informări a Ministerului Educației (ME).

Ministrul Educației, Ligia Deca, a precizat într-o postare pe Facebook:

„Posibilitatea ca un profesor să decidă ca un elev să desfășoare activități în alt spațiu din școală, dacă deranjează ora, este o opțiune, nu este o obligație.

În plus, este o măsură a cărei modalitate de aplicare va fi stabilită în regulamentul fiecărei școli, iar la elaborarea acestui regulament participă și reprezentanții părinților, ai elevilor și ai sindicatelor.

Am încredere că la nivel local se vor identifica cele mai bune soluții, pentru că avem nevoie să respectăm nevoile fiecărui elev din sala de clasă”, a scris Ligia Deca pe Facebook.

Telefoanele mobile interzise în timpul orelor

Telefoanele mobile vor fi interzise în timpul orelor „cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic” – una dintre prevederile din noul Statut al Elevului.

Nerespectarea interdictiei poate duce la preluarea echipamentului de catre personalul unitatii de invatamant, in vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectiva, in mod obligatoriu, catre parinti sau elevii majori, dupa caz, conform regulamentului intern al unitatii de invatamant. Prevederile nu se aplica echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizati sa le foloseasca.

Elevi la scoala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Sanctiuni actualizate (conform Legii 198/2023)

– observatie individuala/mustrare scrisa
– retragerea temporara sau pe durata intregului an scolar a burselor de care beneficiaza elevul
– mutarea disciplinara la o clasa paralela din aceeasi unitate de invatamant
– suspendarea elevului pe o durata limitata de timp, conform legii
– preavizul de exmatriculare
– exmatricularea cu drept de reinscriere in anul scolar urmator in aceeasi unitate de invatamant, conform legii
– exmatricularea cu drept de reinscriere in anul scolar urmator in alta unitate de invatamant, conform legii
– exmatricularea fara drept de reinscriere pentru elevii din invatamantul postliceal.

La fiecare 20 de absente nemotivate pe an scolar, din totalul orelor de studiu sau la 20% absente nejustificate din numarul de ore pe an scolar la o disciplina de studiu/modul de specialitate, va fi scazuta media anuala la purtare cu cate un punct.

Elevii sanctionati cu suspendare, preaviz de exmatriculare sau exmatriculare cu drept de reinscriere beneficiaza de consiliere scolara, interventie psihologica si psihoterapie, precum si de activitati remediale.

A fost mentinut dreptul elevilor de a contesta sanctiunile. In situatia in care, ca urmare a solutionarii contestatiei care a fost insotita si de scaderea notei la purtare, sanctiunea este modificata sau anulata, se poate modifica, respectiv anula, si decizia de scadere a notei la purtare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel