Categories: Ştiri sănătate

Stațiunea din România în care trebuie să ajungi neapărat: „Au venit în cârje și au plecat fără ele”

Loc unic în România. Supranumită ca o metaforă, “marea Sibiului” , stațiunea a devenit cunoscut pentru vindecări miraculoase. Este vizitată anual de mii de turişti care vin să se trateze cu apele sărate concentrate şi nămolul sapropelic. Despre ce stațiune este vorba? Unde se află acest loc magic? 

Ei bine, în inima României se află Ocna Șugatag, un loc care face minuni cu ajutorul izvoarelor termale. Oamenii vin aici cu tot felul de probleme de sănătate și pleacă vindecați. Aici se află cele mai concentrate ape cloruro-sodice, nămoluri puternic mineralizate şi topoclimatul sedativ sunt factori naturali deosebit de prielnici pentru regenerarea forţelor psihice şi fizice.

Stațiunea balneară, cunoscută pentru vindecări miraculoase

Magia acestui loc magnific constă în apa termală, cu o concentrație de sare de 119 G/L, extrasă dintr-o mină situată la 200 de metri adâncime. Pe lângă această minune oferită de natură, aerul curat de munte face parte din rețetă.

Situată în Depresiunea Maramureș, la poalele munților Țibleș și Gutin (munți tineri vulcanici), pe DN 18 Baia Mare – Ocna Șugatag, la o distanță de 20 km de municipiul Sighet și la o altitudine de 490 m, la Ocna Șugatag se pot trata afecțiuni reumatice, neurologice, ginecologice, respiratorii, această stațiune balneară pare să aibă soluția.

Salina Ocna Șugatag

La sfârșitul secolului al XIV-lea se trece la o exploatare permanentă a sării, în cadrul unor ocne organizate prin „Cămara Regală a Sării”. Din 1489 este atestată existența ocnei Paul Silvestru si a grupului de mine Ana-Iuliana și Elisabeta, care aparțineau domeniului regal. Ocne propriu-zise de sare au apărut începând cu anul 1777. Datorită dezvoltării industriei de exploatare a sării, statul habsburgic a adus la Ocna Șugatag mineri specializati, germani, polonezi, maghiari și cehi.

Documente atestă funcționarea între anii 1799-1822 a ocnei Bogdan, între anii 1802-1853 a ocnei Mihai (unde sarea era mai curată), iar din anul 1921 a ocnei Dragoș.

În anul 1896 la Ocna Șugatag erau deschise un număr de 3 ocne (active sau inactive), potrivit wikipedia.org.

În anul 1950, datorită infiltrațiilor masive de apă dulce, ocnele au fost închise, pe locul lor formându-se apoi, în cursul timpului, lacuri sărate.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Stațiune balneară
Datorită izvoarelor minerale clororosodice și lacului sărat (format prin prăbușirea unor mine vechi de exploatare a sării), localitatea Ocna Șugatag este și stațiune balneară. În anul 1927 Ministerul Sănătăţii face la Ocna Sugatag un sanatoriu balnear cu caracter sezonier între lunile mai şi septembrie apoi din 1948 o dată cu naţionalizarea staţiunii s-a dezvoltat sectorul terapeutic de cazare şi recreere care funcţiona tot timpul anului pana în 1990. În 1991 staţiunea a funcţionat doar cu caracter sezonier apoi 3 ani doar sporadic pentru ca în 1997 să se sisteze orice activitate. In anul 1998 s-a reamenajat şi redeschis ştrandul cu cele 3 lacuri Horea, Cloşca şi Crişan.

În 2002 s-a deschis Complexul balnear Ştrand cu hotel, bază de tratament restaurant Ştrand , s-a modernizat vechea bază de tratament şi din 2006 până în 2013 a reintrat în circuit Pavilionul Băilor cu bază de tratament, bază de agrement, restaurant , săli de conferinţe şi Hotelul Helios.

Factorii naturali terapeutici
Factorii naturali de cură de care dispune staţiunea balneară sunt reprezentaţi de apele cloruro-sodice concentrate , nămolul sapropelic şi bioclimatul sedativ.

Pe lângă lacurile cu ape sărate concentrate staţiunea dispune de 3 izvoare minerale Horea, Cloşca, Crişan, cu origine legată de masivul de sare şi compoziţie cloruro-sodică bromoiodurată ce sunt folosite pentru calităţile lor în tratamentul cu aerosoli în afecţiuni respiratorii sau în cura interna a unor afecţiuni digestive.

Nămolul sapropelic
Efectele sale terapeutice se datorează îndeosebi componentelor chimice organice şi anorganice (vitamine PP, B2, B12, C, E ,hormoni, substanţe organice cu rol de biostimulare,carbonatul de calciu cu rol emolient şi hidroxisulfură de fier )

El e folosit în terapie sub forma oncţiunilor cu nămol rece asociat cu băi de soare şi imersie în lac pe parcursul verii sau sub forma impachetărilor calde parţiale sau generale în interiorul bazei de tratament, în tot cursul anului.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

7 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

7 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

8 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

8 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

8 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

9 ore ago

Citeste si: