Din cuprinsul articolului
Oraș turistic și port la Marea Neagră, Mangalia este așezat pe o faleză marină înaltă de aproape 20 de metri. Istoria orașului Mangalia începe în secolul al VI-lea î.Hr, când coloniștii greci înființează aici o cetate pe locul unei așezări getice.
Orașul Mangalia se numea în antichitate Callatis, dar mai târziu, în secolul al XI-lea, acesta capătă numele de Pangalia și se transformă într-unul dintre cele mai importante porturi dobrogene, alături de Constanța și Varna. Regiunea își pierde strălucirea odată cu intrarea Dobrogei sub dominație otomană, dar începe să se dezvolte din nou după anul 1878.
Mangalia cunoaște o perioadă foarte înfloritoare în anul 1938 și ajunge un port modern, dar și stațiune balneoclimaterică, având totodată o populație stabilă și destul de numeroasă.
Orașul este ridicat la rang de municipiu și ajunge al doilea centru economic din zona de sud-est a țării, după Constanța. Pe lângă activitățile sale industriale și turistice, orașul Mangalia îndeplinește și funcții militare strategice prin dubla sa poziție frontalieră la Marea Neagră și granița terestră cu Bulgaria.
De asemenea, zona este faimoasă și prin vestigiile arheologice unicate, precum și prezența unor importante arii naturale incluse pe lista celor protejate.
Mangalia – stațiune balneoclimaterică
Stațiunea balneoclimaterică Mangalia are o mulțime de resurse naturale valoroase și oferă o serie de tratamente terapeutice.
Gama largă de proceduri benefice pentru sănătate atrag o mulțime de turiști în fiecare an.
Factorii de cura naturala sunt apa marii, apele minerale sulfuroase mezotermale (21-28°C) provenite de la izvoare din partea de nord a orasului si din zona statiunilor Saturn si Venus, namolul sulfuros de turba, care este bogat in minerale si este extras din mlastinile din nordul orasului si clima marina bogata in aerosoli salini si radiatia solara. Toate acestea au un efect intaritor asupra organismului uman.
Indicaţii terapeutice
- reumatism cronic degenerativ si inflamator;
- sechele, afectiuni ortopedico-traumatice(fracturi entorse, luxatii, osteosinteze metabolice);
- afectiuni neurologice centrale si periferice;
- tulburari de circulatie periferica;
- rinite si bronsite cronice, astm bronsic;
- psoriazis, alergodermii cronice;
- anexite cronice, infertilitate secundara;
- guta, diabet, obezitate;
- litiaze si infectii urinare(crenoterapie);
- dischinezii biliare, gastrite cronice hipoacide, colopatii cronice;
Proceduri
- hidrotermoterapie:
- impachetari cu namol, bai calde cu: apa de mare, apa sulfuroasa, plante, plante cu bule;
- afuziuni alternative; dusuri subacvale;
- sauna;
- hidrokineototerapie: in bazine cu apa sulfuroasa sau apa de mare;
- masaj: masaj manual cu namol, cu talc sau cu unguent terapeutic;
- electroterapie: diapulse – curentii de inalta frecventa pulsati, aplicabili pe membrele protezate metalic, cu efecte de vindecare rapida; curenti cu frecventa joasa si medie; terapie cu campuri magnetice;
- fototerapie: laserterapie, ultraviolete, infrarosii;
- pneumoterapie : aerosoli individuali cu apa de mare, apa sulfuroasa tamponata, substante medicamentoase;
- tratamente ginecologice: irigatii cu apa sulfuroasa, tampoane vaginale cu namol;
- tratamente complementare: acupunctura, infiltratii; cura Gerovital.