Din cuprinsul articolului
Staţiunea balneară Bazna este situată central în Podișul Târnavelor, între râurile Târnava Mare și Târnava Mică, într-o regiune de dealuri acoperite cu păduri întinse, plantații de viță de vie și pomi fructiferi.
Aflată la 17 km de orașul Mediaș, 53 km de Sighișoara și 72 km de Sibiu, staţiunea a fost atestată documentar încă de la 1302, printr-un act în care consiliul unei mănăstiri din Oradea adevereşte că un comitet sas a donat localitatea denumită Bazna bisericii catolice din Alba Iulia.
Premizele înfiinţării staţiunii încep încă din anul 1671, când nişte ciobani, aprinzând un foc să se încalzească, au descoperit zăcământul de gaz natural de la Bazna. Prin această descoprire, ca şi prin apele minerale găsite ulterior, staţiunea a atras atenţia oamenilor nu numai din Transilvania, ci şi din alte locuri.
În secolul al XVIII-lea, apele minerale de la Bazna fac obiectul unor lucrări interesante. De pildă, Rudolf Rothens, în lucrarea „Memorabilae Europae”, aminteşte de aceste ape (1749), iar dr. Klaus, în studiul „Izvoare tămăduitoare din monarhia austriacă”, se referă la binefacerea apelor din Bazna.
În anul 1949 băile de la Bazna au fost trecute în administrarea Ministerului Sănătăţii, iar din 1950 devine o staţiune cu caracter permanent. Ulterior, staţiunea Bazna s-a dezvoltat continuu: au fost construite noi capacităţi de cazare şi baze de tratament balnear.
Calitățile apelor din Bazna sunt remarcate în secolul al XVIII-lea. În anul 1814, izvoarele de la Bazna trec în proprietatea bisericii evanghelice din localitate, iar la sfârșitul aceluiași an este decisă construirea unui stabiliment balnear.
Primele amenajări pentru băi au fost realizate în anul 1835, iar în anul 1843 s-a construit primul stabiliment balnear. Primul medic al stațiunii a fost angajat în anul 1905, când se înființează și o farmacie. Tot în aceeași perioadă începe producția de sare de Bazna, potrivit statiunibalneare.com.
Sunt tratate afecţiuni ale aparatului locomotor, ca reumatismul, artroze, spondiloze, stări post traumatism, afecţiuni ginecologice, otolaringologice, endocrine, afecţiuni cauzate de stres. Tratamentele sunt asigurate la bazinul cu apa minerală sarată, bromurată, clorurată, sodică, hipertonă, sub atentă supraveghere medicală.
Apele minerale clorurate sodice, iodurate, bromurate, concentrate, atermale, au o mineralizare totală de 17,1-74,5 grame/litru. Din apa izvoarelor se extrage sarea de Bazna, comercializată în farmacii. Nămolul terapeutic extras din bazinele din stațiune are origine mixtă, predominând substanțele minerale aduse la suprafață de apa sondelor și izvoarelor care sedimentează.
Aplicarea de împachetări cu nămol sapropelic se face pe o regiune limitată sau pe întreg corpul, nămolul cald bazându-şi acţiunea pe elementul termic alternant. Totodată, aici se pot face şedinte de kinetoterapie, electroterapie cu curenţi diadinamici, dar şi hidroterapie cu apă minerală de Bazna, dar şi băi cu duş subacval şi curenţi Stenger.
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…
Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…
Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…
Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…
Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…