După cancerul de sân, majoritatea femeilor din întreaga lume au cancer de col uterin. Vestea bună este că multe cazuri pot fi acum vindecate dacă sunt diagnosticate într-un stadiu incipient al bolii. Prin urmare, multe femei cu cancer de sân și de col uterin (care acum sunt vindecate, din fericire) ar dori să știe dacă remediul din hrișcă poate fi folosit. Desigur, dar condiționat!
Stațiunea Sovata oferă beneficii persoanelor cu cancer de sân și de col uterin în stadiu avansat, inclusiv un climat plăcut și relaxant, înot în bazine cu apa curata, gimnastica medicala și funcțională personalizata, oxigenoterapie intensa și tratamente.
În ultimii ani, tratamentul precoce al bolnavilor de cancer după tratamentul în diferite stațiuni termale a devenit o problemă și există trei motive posibile pentru aceasta.
1. Numărul pacienților diagnosticați cu cancer continuă să crească.
2. Tratamentele tumorale (inclusiv imunoterapia) devin mai puțîn invazive și mai eficiente, la fel că și metodele de excludere a recidivei tumorii (scanări PET, teste genetice moleculare etc.) .
3. Pacienții după vindecare de cancer au dreptul de a relua viața socială și profesională cât mai curând posibil și de a restabili cea mai bună calitate posibilă a vieții.
Tratamentul balnear recomandat după încheierea completă a celui oncologic
„Tot mai multe țări, precum Franța, Austria, Cehia, pledează pentru tratament balnear precoce după încheierea completa a tratamentului oncologic, chiar cu recomandarea medicilor oncologi și în programe de sănătate subvenționate de stat”, aflăm de la dr. Suzana Pretorian, balneolog Ensana Health Spa Hotels Sovata.
Ce este și ce NU este permis din punct de vedere balnear unui pacient aflat în stadiul post-cancer?
„Răspunsurile sunt mai frecvent empirice decât de tip , deoarece cercetările pe oameni sunt limitate de motive de etică. Nu există în prezent standarde și protocoale de consens internațional în acest domeniu. Țările cu potențial balnear acționează fiecare pe baza experienței proprii”, adaugă balneologul.
Iată care sunt recomandările în cazul unui pacient aflat în stadiul post-tratament oncologic:
În absența altei experiențe medicale locale de certitudine, se respectă regula clasică:
În contextul dat, cui se adresează tratamentele efectuate la Sovata?
„Stațiunea Sovata se pretează pacienților post-oncologici încă din faza de convalescență, deoarece dispune de climat sedativ, de cruțare, efortul de aclimatizare fiind minim. În bazele de tratament ale hotelurilor Ensana (Sovata, Brădet, Ursina) sunt utilizate apa sărată hiperconcentrată și nămolul sapropelic, ambele extrase din Lacul Ursu, că factori naturali de cură specifici”, punctează dr. Suzana Pretorian.
Conform specialistului, citat de desprespa.ro, în funcție de categoriile de pacienți post-oncologici sunt permise următoarele proceduri oferite de hotelurile Ensana:
În perioada 1 – 5 ani post-tratament oncologic, doar imediat după controlul oncologic anual negativ, se pot adăuga unele proceduri la cele de mai sus:
La pacientele cu cancer mamar și cancer de col uterin sunt în continuare interzise îmbăierile în Lacul Ursu.
„La pacientele cu cancer mamar și cancer de col uterin sunt în continuare interzise îmbăierile în Lacul Ursu și în bazine cu apă sărată, tratamentele vaginale cu apă sărată și nămol, inhalațiile cu apă sărată la cameră. Sunt permiși aerosolii (limitarea efectului la sfera ORL) la pacientele vindecate de cancer de col uterin (NU mamar).”, completează balneologul.
După 5 ani de la încheierea tratamentului oncologic este permisă adăugarea altor proceduri la cele menționate anterior:
Că o regulă generală, după 5-10, sau mai mulți ani post-tratament oncologic, se vor evita:
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…