Din cuprinsul articolului
Aproape o treime din pacienții infectați cu covid-19 din Marea Britanie se reîntorc în spital în mai puțin de patru luni de zile. Analiza BMJ a 48.000 de înregistrări constată, de asemenea, că unul din opt pacienți mor în decurs de patru luni de la externare, conform The Guardian.
Aproape o treime dintre persoanele care au fost spitalizate care suferă de Covid-19 sunt readmise pentru tratament suplimentar în termen de patru luni de la externare, iar unul din opt pacienți moare în aceeași perioadă, au descoperit medicii.
Impactul izbitor pe termen lung al bolii i-a determinat pe medici să solicite teste în curs și monitorizarea foștilor pacienți cu coronavirus pentru a detecta semnele timpurii ale deteriorării organelor și alte complicații cauzate de virus.
În timp ce covid-19 este cunoscut pentru problemele respiratorii grave, virusul poate infecta și deteriora și alte organe, cum ar fi inima, ficatul și rinichii.
Cercetătorii de la University College London, Office for National Statistics și University of Leicester, au comparat dosarele medicale ale a aproape 48.000 de persoane care avuseseră tratament spitalicesc pentru Covid și care fuseseră externate până la 31 august 2020, cu înregistrări de la un grup de persoane de control în populația generală.
Înregistrările au fost utilizate pentru a urmări ratele de readmisie, de decese și de diagnostice pentru o serie de boli respiratorii, cardiace, renale, hepatice și metabolice, cum ar fi diabetul.
După un timp mediu de urmărire de 140 de zile, aproape o treime din pacienții cu Covid care au fost externați din spital au fost readmiși și aproximativ unul din opt au murit, rate considerabil mai mari decât cele observate în grupul de control.
„Aceasta este o preocupare și trebuie să o luăm în serios”, a spus dr. Amitava Banerjee, de la Institutul de Informatică a Sănătății de la University College London. „Arătăm în mod concludent aici că acest lucru este foarte departe de o boală benignă. Trebuie să monitorizăm pacienții post-Covid, astfel încât să putem detecta insuficiența organelor din timp. ”
Simptomele inexplicabile care persistă mai mult de patru luni sunt adesea descrise ca „sindrom Covid lung” sau „sindrom post-Covid”, dar medicii încă elaborează modele de afectare pe termen lung a organelor care pot fi cauzate de infecție.
Medicii încă încearcă să-și dea seama care sunt mecanismele prin care infecția provoacă disfuncții pe termen lung ale organelor. Și de multe ori nu este vorba despre afectarea unui singur organ, ci despre o problemă multi-sistem. În plus, se întâlnește mai frecvent în rândul pacienților cu vârste sub 70 de ani și, de asemenea, par să fie mai afectați pacienții din numite grupuri etnice decât pacienții din populația albă.
Autorii scriu în BMJ: „Creșterea riscului nu a fost limitată doar la vârstnici și nu a fost uniformă între etnii. Diagnosticul, tratamentul și prevenirea sindromului post-Covid necesită abordări multidisciplinare, iar cercetarea urgentă este necesară pentru stabilirea factorilor de risc. Descoperirile noastre sugerează că povara pe termen lung a morbidității legate de Covid-19 asupra spitalelor și a sistemelor medicale ar putea fi substanțială. ”
Dacă prezența așa-numitelor „comorbidități” – boli respiratorii, cardiace, diabet – sunt un risc suplimentar pentru pacienți de a dezvolta o formă gravă de boală, pe de altă parte, infecția în sine ar putea declanșa, la rândul ei, aceste afecțiuni, care ar putea fi considerate complicații ale COVID, au constatat medicii.