Incidența cancerului este în creștere în țara noastră. Dacă în anii 1990, erau 50.000 de cazuri noi, anual, în 2013 numărul a crescut la 67.300 pe an.
”Este o explozie, numărul afecțiunilor oncologice a crescut dramatic în ultimii ani”, a declarat dr. Carmen Orba, managerul Institului Clinic Fundeni.
Pentru femei, incidența cea mai mare o are cancerul mamar, cauza numărul 1 de mortalitate din cauza cancerului. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în țara noastră, au fost înregistrate 8981 de cazuri noi de cancer de sân, 1850 de cazuri noi de cancer ovarian și 4343 de cancer cervical, doar în anul 2014.
În România 1 din 5 femei află că are cancer mamar atunci când boala este deja în stadiul II sau III.
În ceea ce privește cancerul ovarian, în majoritatea cazurilor diagnosticarea se face într-un stadiu avansat al maladiei. Statisticile arată că doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian au șansa de a supraviețui 5 ani de la momentul diagnosticului, comparativ cu până la 89% dintre pacientele diagnosticate cu cancer de sân.
Descoperite la timp, atât în cancerele de sân cât și în cele de ovar se poate interveni mai eficient, șansele de supraviețuire sunt mai mari, iar impactul pe care îl au asupra calității vieții femeilor afectate, mai redus.
Rata de supraviețuire poate ajunge la 80-90% în cazul cancerului de sân4, respectiv 93% în cancerul de ovar, dacă boala este diagnosticată în stadiul I.
Efectuarea controalelor medicale periodic și informarea constantă sunt măsuri pe care fiecare femeie ar trebui să le ia pentru a-și proteja sănătatea și pentru a depista eventuale afecțiuni în stadii incipiente, potrivit specialiștilor.
Alături de adoptarea unor măsuri de prevenție și intensificarea eforturilor pentru a depista maladia în faze incipiente, progresul în ceea ce priveste diagnosticul precis și inovația terapeutică sunt extrem de importante în lupta împotriva cancerului. Astfel, pe lângă diagnosticarea precoce, accesul pacientelor la tratamente eficiente poate însemna un pas în plus către atingerea obiectivelor finale: creșterea RATEI DE SUPRAVIEȚUIRE și o ÎMBUNĂTĂȚIRE A CALITĂȚII VIEȚII.
Aproximativ 17% din totalul deceselor provocate de cancere la populația feminină din România sunt asociate cancerului mamar, după cum arată Organizația Mondială a Sănătății6 într-un raport din care mai reiese și că, în țara noastră, au fost înregistrate 8981 de cazuri noi de cancer de sân, 1850 de cazuri noi de cancer ovarian și 4343 de cancer cervical, doar în anul 2014.
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…