Sari la conținut

Statistici alarmante: 50.000 de români sunt răpuşi anual de cancer. Campanie pentru depistarea cancerului de sân

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cancer pulmonar

În fiecare an, în România, sunt înregistrate circa 100.000 de persoane care sunt diagnosticate cu cancer, dintre care sub 500 sunt copii.

Cele mai răspândite forme sunt cancerul pulmonar, de colon sau prostată, la bărbaţi, iar în rândul femeilor, cel de sân sau col uterin. Serviciile de screening sunt esenţiale pentru depistarea din timp a bolilor oncologice, spun medicii.

În judeţul Bistriţa-Năsăud, peste 500 de femei pot beneficia de examinări gratuite pentru depistarea precoce a cancerului de sân – graţie unui parteneriat între o companie privată, un ONG şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa. În prezent, o mamografie pentru depistarea precoce a cancerului de sân costă 250 de lei.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

O companie din zona industrială a Bistriței a donat 150.000 de lei unei organizații nonguvernamentale care va plăti investigațiile pentru cel puțin 500 de femei din tot județul.

„Programările se realizează online, pe site-ul policlinicii. Există și o rubrică unde se menționează că este această colaborare, unde în funcție de locurile disponibile se pot programa. În fiecare zi a 25 a lunii se deschid programările pentru aceste mamografii”, a declarat pentru RRA Laura Nat, director medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență.

Femeile de peste 45 de ani care vor să beneficieze de aceste investigații gratuite au nevoie doar de un bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la un specialist. Timpul de așteptare se va duce pentru că se va dubla zilnic numărul de investigații gratuite.

„Acest proiect ne-a oferit posibilitatea prin finanțarea din colaborarea aceasta să creștem numărul de mamografii de la trei, câte aveam inițial, prin contractare cu Casa de Asigurări la șase mamografii gratuite”, a mai spus Laura Nat.

Peste 12.000 de românce, diagnosticate în fiecare an cu cancer de sân

„Anual, peste 12.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de sân, iar şansa de supravieţuire creşte considerabil dacă boala este depistată în stadiile incipiente. România, deşi are una din cele mai scăzute rate de incidenţă a acestei afecţiuni comparativ cu media europeană, are o rată standardizată a mortalităţii prin cancer de sân mai ridicată decât media europeană.

De asemenea, rata de screening mamografic la femeile cu vârsta cuprinsă între 50-69 de ani este cea mai scăzută din Europa, de doar 9% (comparativ cu 60% media europeană). Din păcate, în lipsa unor programe de screening coerente, aproape 90% din cazurile de cancer de sân sunt depistate în stadii avansate (II, III, IV)”, se arată într-o statistică a Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel