Din cuprinsul articolului
Statistică îngrijorătoare: Milioane de copii suferă de probleme psihice. Psihologii au devenit din ce în ce mai căutați având în vedere că societatea actuală se schimbă într-un ritm alert, iar tinerii fac cu greu față acestor transformări rapide.
La nivel global, numărul copiilor și adolescenților care suferă de depresie, anxietate și burnout (epuizare psihică și fizică, din cauza stresului) este într-o continuă creștere. Ritmul alert în care trăim, o graniță tot mai slab conturată între viața personală și cea profesională și avansul tehnologiei sunt câteva dintre cauze.
Statistică îngrijorătoare: Numărul copiilor și adolescenților care apelează la serviciile psihiatrice s-a dublat
Bunăstarea emoțională stă la baza sănătății mintale și este cea care ne ajută să avem o viață bună și să facem față provocărilor cotidiene. Totodată, sănătate mintală este un termen folosit pentru a indica absența unei boli psihice.
Numărul copiilor și adolescenților din Italia care apelează la serviciile psihiatrice s-a dublat în ultimii 10 ani, a precizat SINPIA.
Tendința s-a adâncit de la începutul pandemiei COVID-19
„Dublarea tulburărilor psihiatrice la tineri este cu siguranță o expresie a unei tendințe deja prezente în cei 10 ani precedenți, dar pandemia a arătat cum o scădere a atenției colective pentru nevoile psihiatrice ale copiilor și adolescenților.
Lucru ce poate avea consecințe dramatice asupra sănătății lor mintale și a dezvoltării lor generale, în special pentru cei care prezentau deja vulnerabilități”, a declarat Antonella Costantino, fostul președinte al SINPIA, potrivit stiridiaspora.ro.
Ce sunt bolile psihice?
Atunci când ne referim la boli psihice, vorbim despre un concept vast, care cuprinde multe tulburări ce afectează modul în care simțim, gândim și ne comportăm. Apariția bolilor psihice este influențată de:
- Factori ereditari;
- Mediul extern;
- Obiceiurile zilnice;
- Biochimia creierului.
- Specialiștii în psihiatrie spun că bolile psihice pot apărea indiferent de vârstă, gen sau statut social.
- Datele disponibile arată că 25% dintre români suferă la un moment dat de o boală psihică.
Din păcate, persoanele cu boli psihice se confruntă cu stigmatizare din partea celorlalți, ceea ce îngreunează vindecarea, acolo unde este cazul, și integrarea în societate.