Din cuprinsul articolului
Statinele funcționează pentru toată lumea? Pentru persoanele cu un nivel ridicat de colesterol sau cu un risc cardiovascular crescut, statinele, o clasa de medicamente care sunt folosite pentru a reduce valorile colesterolului, par a fi un răspuns comun. Cu toate acestea, un medic cardiolog explică de ce acest tratament special nu funcționeze pentru toată lumea.
Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), aproape 94 de milioane de adulți americani cu vârsta de 20 de ani sau mai mult au un nivel ridicat de colesterol. Experții menționează, de asemenea, că 54,5% dintre adulții americani cu cifre deosebit de ridicate ar putea beneficia de medicamente pentru colesterol.
În multe cazuri, statinele sunt un medicament pe care profesioniștii din domeniul sănătății îl prescriu pacienților cu niveluri ridicate de colesterol. Cu toate acestea, cercetările din jurul utilizării pe scară largă a statinelor pentru scăderea nivelului de colesterol „rău” LDL sunt în permanență în dezbatere.
Dr. Norman E. Lepor, cardiolog, a explicat de ce utilizarea de statine nu funcționează întotdeauna pentru toată lumea și care sunt, potrivit cercetărilor actuale, cele mai de succes tratamente pentru colesterolul ridicat, potrivit Tuday.
În ultimii ani, statinele au fost recomandate pe scară largă adulților pentru a preveni evenimentele cardiovasculare majore, dar cercetările recente au descoperit că, de fapt, nu este înțelept ca toată lumea să le ia.
Potrivit unei cercetări din 2021 publicată în British Medical Journal, deși statinele sunt utilizate pe scară largă pentru a preveni bolile de inimă, pot exista unele efecte secundare. Aceste efecte secundare ale statinelor pot include dureri musculare, probleme hepatice și renale și anumite afecțiuni oculare.
Cu toate acestea, cercetătorii au afirmat în mod clar că, pentru persoanele cu boli de inimă existente, beneficiile utilizării statinelor depășesc cu mult riscul acestor efecte. Dar pentru persoanele fără antecedente de boli de inimă, care căutau măsuri sănătoase de prevenție primară (adică prevenția înainte de apariția oricărui risc de boli de inimă), raportul beneficiu-risc pentru tratamentul cu statine a fost mai puțin favorabil.
În plus, tratamentul cu statine necesită ca pacienții să ia o pastilă după un program regulat, ceea ce poate fi dificil pentru persoanele aflate în anumite circumstanțe. Acesta este unul dintre motivele pentru care Dr. Lepor le oferă pacienților săi o altă soluție posibilă.
„Statinele blochează de fapt enzima din ficat care duce la sinteza colesterolului, iar acest lucru duce la o reducere a colesterolului în virtutea”, spune Dr. Lepor. „Dar ceea ce este interesant este că ficatul are propriul său apetit pentru colesterol; îi place să mențină nivelul de colesterol în interiorul său. Deci, atunci când încetinești capacitatea ficatului de a sintetiza colesterolul, acesta are de fapt un receptor care aduce mai mult colesterol LDL”.
Pe lângă recomandarea unei pilule zilnice de statine, Dr. Lepor recomanda un medicament pe care pacienții trebuie să îl ia doar de două ori pe an (după o injecție inițială și o alta la trei luni în primul an), numit Leqvio, care elimină de fapt o anumită proteină cunoscută pentru blocarea ficatului de la colectarea colesterolului LDL.
„Este destul de interesant, deoarece [spre deosebire de statine], este un medicament pe care un HCP îl administrează de două ori pe an”, explică el. „Așadar, una dintre problemele pe care le avem cu modificarea colesterolului este că oamenii nu-și mai iau medicamentele. Dar ceea ce este plăcut la un medicament pe care trebuie să îl iei doar de două ori pe an este că, cu siguranță, rezolvi unele dintre problemele legate de complianța pacientului”.
Consumul acestui fruct o dată pe zi poate scădea colesterolul rău, spune un nou studiu
Proteina PCSK9 reglează numărul de receptori LDL pe care organismul îi are. Deci, dacă aveți un nivel ridicat de PCSK9, atunci este mai probabil să aveți și un nivel ridicat de colesterol. Dr. Lepor explică faptul că anticorpii dezvoltați de cercetători – cunoscuți sub numele de inhibitori PCSK9 – se atașează de proteină și o îndepărtează de la a avea activitate.
Sunteți curios dacă sunteți eligibil pentru un tratament cu inhibitori PCSK9? Asigurați-vă că discutați cu medicul dumneavoastră despre nivelul colesterolului pentru a înțelege mai bine riscul cardiac și pentru a dezvolta un plan medical care să funcționeze bine pentru dumneavoastră.
Acest beneficiu ascuns al fulgilor de ovăz ar putea să vă reducă colesterolul, potrivit cercetărilor.
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…
Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…
Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…
Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…
Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…