Din cuprinsul articolului
Dușmanul sănătății psihice este stresul. Starea generală de bine este puternic influențată de nivelul de stres. Este deja binecunoscut faptul că presiunea psihică nu este doar un dușman al stării de buna dispoziție.
Oamenii care se confruntă constant cu situații stresante sunt mai vulnerabili la foarte multe boli, de la simple răceli la hipertensiune arterială și boli cardiovasculare. Există multe metode de a face față stresului. Una dintre ele este adaptarea regimului alimentar.
Alimentele pot lupta împotriva stresului în diverse moduri. De exemplu, un castron cald de fulgi de ovăz stimulează producerea de serotonină, substanța cunoscută și sub denumirea de „hormonul fericirii”.
Alte alimente pot reduce nivelul de cortizol și adrenalina, hormonii stresului, care pot perturba grav echilibrul organismului uman. Un regim alimentar echilibrat poate contracara impactul pe care il are stresul asupra stării de sănătate, întărind sistemul imunitar și scăzând tensiunea arterială.
Carbohidrații stimulează serotonină
Toți carbohidrații stimulează producerea de serotonină. Pentru ca nivelul de serotonină produs de organism să aibă un nivel constant, e bine să consumăm carbohidrați, care sunt digerați mai lent de stomac. Lista carbohidraților de acest gen include:
Carbohidrații complecși ajută, de asemenea, la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge.
Carbohidrații simpli (zaharuri)
Dieteticienii de obicei ne recomandă să evităm carbohidrații simpli, care includ sucurile și dulciurile. Totuși, aceste produse pot ameliora temporar starea de iritabilitate declanșată de stres. Zaharurile se digeră rapid, stimulând producerea serotonină.
Portocalele se regăsesc pe această listă datorită conținutului ridicat de vitamina C. O serie de studii au demonstrat că această vitamină reduce nivelul hormonilor stresului, întărind în același timp sistemul imunitar.
Dacă urmează să aveți o zi încărcată și stresantă, încercați să mâncați portocale dimineața. Nivelul de cortizol și tensiunea arterială revin mult mai repede la normal dacă administrați 3.000 de miligrame de vitamina C înaintea unei activități stresante.
Spanacul
Popeye nu se lasă niciodată doborât de stres poate și datorită conținutului ridicat de magneziu din spanac. Magneziul ajută la reglarea nivelului de cortizol, care are tendința să scadă când suntem sub presiune psihică.
Lipsa de magneziu duce la migrene, oboseală, ca efect al stresului. Astfel, o porție de spanac este întotdeauna binevenită. Nu vă place spanacul? Încercați soia sau somonul. Ambele alimente au un conținut ridicat de magneziu.
Peștele gras
Pentru a păstra sub control nivelul cortizolului și adrenalinei, împrieteniți-vă cu carnea grasă de pește. Acizii grași Omega 3, care se găsesc în carnea de somon și ton, pot preveni producerea excesivă de hormoni ai stresului și oferă protecție împotriva bolilor cardiovasculare.
Specialiștii ne recomandă să consumăm cel puțin 90 de grame de carne de pește gras, de cel puțin două ori pe săptămână.
Ceaiul negru
Cercetările sugerează că ceaiul negru ne ajută să ne recuperăm mai repede după o serie de evenimente stresante. Un studiu a comparat persoanele care au băut patru cești de ceai zilnic, timp de șase săptămâni, cu cei care au băut un placebo asemănător ceaiului negru.
Cei care au băut ceaiul real au declarat că s-au simțit mai calmi și au avut nivelul cortizolului mai scăzut după situațiile stresante. Pe de altă parte, cafeaua poate crește nivelul cortizolului.
Fisticul
Fisticul poate ameliora impactul pe care hormonii stresului îl au asupra organismului. Adrenalina crește tensiunea arterială și face inima să bată cu putere când sunteți stresați. Este suficient să mâncați o mână de fistic pe zi pentru ca nivelul tensiunii arteriale să scadă și să rămână sub control atunci când adrenalina atacă.
Avocado
Una din cele mai bune metode de a reduce tensiunea arterială este menținerea unui nivel adecvat de potasiu din organism, iar o jumătate de avocado conține mai mult potasiu decât o banană.
Migdalele
Migdalele sunt o adevărată comoară. Conțin vitamina E pentru a susține sistemul imunitar, plus o serie de vitamine din complexul B, care întăresc rezistența organismului la stres. Un sfert de ceașcă de migdale zilnic este suficientă pentru a vă bucura de toate beneficiile migdalelor.
Acestea luptă împotriva efectelor stresului într-un mod pur mecanic. Rontaiați un morcov sau o bucată de țelină și veți simți cum se relaxează mușchii maxilarelor, eliberând astfel tensiunea și reducând intensitatea migrenelor.
Gustarea dinainte de culcare
Carbohidrații consumați înainte de culcare pot ajuta la eliberarea de serotonină și vă pot face astfel somnul mai ușor. Mesele bogate, înainte de culcare, nu sunt recomandate, deoarece pot declanșa arsuri stomacale, care vă pot tulbura somnul.
Laptele
Un alt aliment relaxant, recomandat înainte de culcare, este laptele călduț. Cercetătorii au descoperit că aportul de calciu reduce spasmele musculare, calmează și scade nivelul de anxietate. Dieteticienii recomandă, de obicei, laptele degresat.
Suplimentele vegetale
Există multe plante care ajută la calmarea stărilor de stres. Una dintre ele este sunătoarea, cu efect în cazul persoanelor care suferă de forme ușoare sau moderate de depresie. Deși sunt necesare mai multe cercetări cu privire la sunătoare, se pare că această plantă ajută și la reducerea simptomelor anxietății și ale sindromului premenstrual, conform medlife.ro.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…